Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще изисква още

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще изисква още
Коментари Харесай

По-строг контрол за училищното хранене

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще изисква още по-строг надзор от началниците на районните ръководства по отношение на учебното хранене. Това съобщи той пред публицисти в Луковит, в отговор на въпрос, обвързван с постъпилите със подозрение за хранително отравяне 22 деца в болница в Ямбол късно нощес, откакто са обядвали в учебния стол в село Дражево.

"Навсякъде, където има проблем, аз държа виновен началника на районното ръководство, желая да има надзор и той да бъде непоколебим. Искам да бъдат безкомпромисни. Ако кажа, че можем да изпълним задоволителен, цялостен надзор, несъмнено ще ви излъжа. Не можем. Достатъчно е да ревизираме понякога по няколко учебни заведения, да се види, че контролният механизъм работи, изключително там където има проблеми. Няма сигнал, на който да не сме реагирали ", съобщи министърът. Той напомни, че от тази година средствата за безплатните закуски са вдигнати с 30 % дневна стойност.

По думите му съответния случай в Ямбол му е мъчно да го разяснява, защото Българската организация по сигурност на храните би трябвало да направи проучвания. Според него явно става въпрос за хранително натравяне. "Това, което ние сме създали, изготвили сме механизъм за взаимна работа на институциите, най-много Регионалните ръководство на образованието, Районните здравни инспекции и структурите на БАБХ. Регионалните ръководства могат да управляват шефовете, те са възложители на храненето, като изключим схемите "Училищен плод " и "Училищно мляко ". Заедно можем да създадем по ефикасен надзор ", добави Вълчев.

Вълчев: За първи път в учебните заведения има повече деца от фамилии с по-ниско обучение на родителите

Поводът на визитата на просветния министър е в Ловешка област са работни срещи с шефове на детски градини и учебни заведения, и представители на локалната власт в общините Угърчин и Луковит.

"Опитвам се да посетя колкото се може повече общини, Луковит е 110-тата. Основната ми цел е да проведа диалози с педагогическата общественост, с шефове на учебни заведения, детските градини по настоящи проблеми в системата. Ние имаме непрекъснати провокации, свързани с обгръщането, постоянната посещаемост, ефикасното приобщаване на всяко едно дете в просветителната система, възстановяване на просветителните резултати, което минава през това да имаме по-добри учители, да създадем всеки един час по-интересен, да придобият децата основните компетентности ", уточни Вълчев. Други тематики на срещите са възпитанието, дисциплината, взаимоотношението с родителите.

Министърът сподели още, че тази година новообхванатите деца в учебно заведение са по-малко спрямо предходните години. Причината е, че в огромна степен тези, които са били отвън просветителната система, са включени. Сега задачата е ежедневната посещаемост, както и децата, изключително на които майчиният език не е български, да бъдат обхванати в детска градина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР