Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев призна, че държавата

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев призна, че държавата
Коментари Харесай

Образователният министър призна за провал на системата за прием на ученици

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев призна, че страната се е провалила в опита си да систематизира приема на възпитаници в общински учебни заведения. Това се схваща от писмен отговор на министъра до народен представител от ръководещото болшинство.

Водещ аршин за банкет на децата в първи клас трябваше да бъде близостта на учебното заведение до сегашния адрес на родителите или най-краткото време за постигане до образователното заведение.

" За страдание посочените критерии не съумяха да предотвратят порочната процедура с неточна адресна регистрация и бележки, които не дават отговор на истината по отношение на местоработата на родителите ", написа Вълчев. Оказва се, че всеобщо родители на възпитаници, които са желали да ги запишат в елитни учебни заведения са фалшифицирали бележки, с които потвърждават, че работят в съседство на образователното заведение или живеят съвсем до неговия двор.

Традиционно максимален проблем със записването на възпитаници в първи клас има в столицата. В понеделник Върховната административна прокуратура стачкува пред Административен съд София-град разпореждания от Системата за банкет на възпитаници в общинските учебни заведения на територията на Столична община, призната от Столичен общински съвет с решение от 23.02.2017г. Съгласно член 9 от Системата за банкет при огромен брой претенденти за първи клас, всяко учебно заведение, по решение на Педагогическия му съвет може да одобри до три свои, спомагателни критерии за банкет, разнообразни от общо откритите. С това Столичен общински съвет (СОС) е разширил без правно съображение опцията за банкет на възпитаници в първи клас, което съставлява жестоко нарушаване на Закона за предучилищното и учебно обучение и Наредбата за организация на дейностите в учебното обучение, въз основа на която е създадена и призната от СОС Системата за банкет. По този метод се основават условия за пораждане на престъпления, свързани с въвеждане на единни критерии за банкет на учениците в първи клас във всички общински учебни заведения на територията на Столична община.

Въвеждането на това предписание дава опция да се основават всевъзможни критерии от обособените учебни заведения, с които да се наруши правилото на единност в приема на възпитаници, нарушение гаранцията за равнопоставеност на всички претендент - първокласници и неспособност за надзор върху процеса на общия банкет на възпитаници в първи клас в учебните заведения на територията на Следствен отдел към окръжна прокуратура. Излизането отвън избраните законови рамки на критериите в случаите „ при огромен брой претенденти за банкет в първи клас ", дадени в наредбата на член 43 от Наредбата води до незаконност на наредбата на т. 9 от Системата.

На съображение гореизложеното и в осъществяване на законовите си пълномощия СГП е поискала от съда прогласяване нищожността на наредбата от Системата за банкет на възпитаници в първи клас в общинските учебни заведения на територията на Столична община, оповестиха от ВАП.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР