Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев предлага промени в

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев предлага промени в
Коментари Харесай

Вълчев предлага 1085 лева да е най-ниската заплата на учителите през 2020-а

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев предлага промени в Наредба номер 4 от 20 април 2017 година за нормиране и възнаграждение на труда на учителите, които са свързани с обезпечаването на плануваното нарастване на работните заплати на педагогическите експерти с не по-малко от 17 % от 1 януари 2020 година

Министерството на образованието и науката е създало план на Наредба за изменение и допълнение на горепосочената Наредба номер 4.

С плана се планува минималните размери на главните месечни работни заплати на педагогическите експерти да се усилят с не по-малко от 17 %. Проектът е създаден въз основа на поетите задължения на държавното управление за поетапно повишение на възнагражденията на педагогическите експерти, като до края на четиригодишния мандат на кабинета заплатите на учителите би трябвало да бъдат удвоени. Повишаването на възнагражденията е една от главните ограничения за превъзмогване на дефицита на педагогичен експерти и за обосноваване на младежите да изберат учителската специалност, съобщи Българска телеграфна агенция.

В измененията са посочени какви би трябвало да са минималните размери на главните месечни заплати на педагогическите експерти през 2020 година Основна заплата не по-малко от 1085 лева ще получават младите учители през 2020 година, а през тази година началната учителска заплата е 920 лева Същата съществена заплата от най-малко 1085 лева през 2020 година ще получават работещите в учебно заведение - възпитатели, логопеди, психолози, педагогичен съветници, корепетитори, хореографи, треньори по типове спорт, рехабилитатори на слуха и говора, и ръководители на направлението ИКТ.

Минималните хонорари на старшите учители през 2020 година ще доближат 1120 лева, а на основните учители - 1176 лева Директорите на детски градини и учебни заведения ще получават не по-малко от 1334 лева, а заместник-директорите - 1246 лева За задачата в бюджета за идната година са заложени 360 млн. лева повече за нарастването на трудовите хонорари на учителите. Предвидени са и 54 млн. лева за нарастване на самостоятелните работни заплати на непедагогическия личен състав.

Новите минимални размери на главните месечни работни заплати на педагогическите експерти са съобразени с подписания, на 12 ноември 2019 година, на отраслово равнище Анекс към Колективния трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение. Увеличението на възнагражденията на педагогическите експерти в системата на предучилищното и учебното обучение е причина за привличането и задържането на повече млади учители във всички просветителни институции, даже и в тези в най-малките и отдалечени обитаеми места.

Наредбата влиза в действие от 1 януари 2020 година и е съгласувана с министъра на труда и обществената политика, и с министъра на финансите.

В плана на Наредбата е направено и допълнение, обвързвано с нуждата от определянето на минимална норма на преподавателска работа на педагогическите експерти, преподаващи във втория гимназиален стадий на междинното обучение по профилиращия образователен предмет " Предприемачество " в профила " Предприемачески ". В сходство с наредба от Преходните и заключителните разпореждания на Наредба номер 7 от 11 август 2016 година за профилираната подготовка, образователните стратегии, одобрени при изискванията и по реда на Наредбата, влизат в действие за учениците, които през образователната 2020/2021 година постъпват в 11-и клас, в това число и по профилиращия предмет " Предприемачество " от профила " Предприемачески ".

Обучението по профила " Предприемачески " е ориентирано към преодоляване на базисни познания и умения, свързани с предприемачеството и кариерното насочване, като в учениците се образува предприемаческа просвета като част от тяхната обща просвета. Обучението е ориентирано освен към придобиване на познания и теоретична подготовка, само че и към придобиването на скъпи на практика умения, нужни за започването на бизнес. Основната цел в образованието е придобиването на управническа, икономическа и осведомителна просветеност, и образуването на модели на държание в региона на предприемачеството.

Във връзка с проучването на сходни стопански дисциплини, минималната норма преподавателска работа на педагогическите експерти, преподаващи по профилиращия образователен предмет " Предприемачество " в профила " Предприемачески ", е приравнена на нормата преподавателска работа по профилиращия предмет " Технологии ", в размер на 700 часа годишно. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР