Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев предлага проект на

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев предлага проект на
Коментари Харесай

Образователният министър предлага компенсации за родители с деца, неприети в детски градини

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев предлага план на разпореждане на Министерския съвет /МС/ за приемането на Наредба за изискванията и реда за даване и погашение на средства от държавния бюджет за компенсиране на разноските, осъществени от родителите за развъждането и образованието на децата, които не са признати в държавни или общински детски градини, или в учебни заведения заради липса на свободни места. Проектът е оповестен за публично разискване.

Причините за приемането на постановлението на Министерски съвет и на наредбата са свързани с това, че в обособени обитаеми места в страната от години има проблем с незадоволителния брой на свободните места за банкет на деца в детските градини.

За решаването му бе призната Национална стратегия, финансирана със средства от държавния бюджет, според която за интервала 2020-2022 година са планувани 210 млн. лева за създаване, продължение и надстрояване на детски градини, детски ясли и учебни заведения, от които най-малко 50 на 100 са предопределени за осъществяване на дейностите в детските градини.

Разчетеният финансов запас за компенсиране на разноските на родителите за 2021 година е очакван в централния бюджет. С тези средства ще могат да бъдат обезщетени осъществените разноски от родителите, директно свързани с развъждането и образованието на децата им, за които през образователната 2020/2021 година не са налични свободни места за банкет в държавните и общинските детски градини и учебни заведения. По индикативни планове за 2021 година приблизително месечно ще бъдат обезщетени разноските за към 3600 деца, които дават отговор на изискванията на наредбата.

В плана на наредбата се оповестява, че " за всяка образователна година, родителите, които желаят да получават компенсиране при изискванията и по реда на тази разпоредба за осъществяваните от тях разноски, директно свързани с образованието и развъждането на децата им, в период до 15 октомври подават заявление по пример, според приложение номер 1 в общината по сегашния адрес на детето ". Общината прави инспекция на изискванията на член 3 и уведомява родителите, които имат право да получават компенсиране на разноските за съответната образователна година.

За образователната 2020/2021 година със средства от държавния бюджет при изискванията и по реда на тази разпоредба ще се компенсират разноските на родителите, които са директно свързани с развъждането и образованието на децата им за интервала от 1 януари 2021 година до 14 септември 2021 година Заявлението за образователната 2020/2021 година се подава до 30 април, се оповестява в плана на наредбата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР