Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, на старта на

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, на старта на
Коментари Харесай

Вълчев: Политика и бизнес – заедно да се справим с предизвикателствата в дуалното и професионално образование

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, на старта на Кампанията на Радио К2 за дуално и професионално обучение „ Знам и мога, благополучен съм и богат! “, която се организира на 9-ти май в Минно-Геоложки Университет. Ето какво сподели Вълчев:

Красимир Вълчев: Тук са сътрудници, с които сме осъществили най-важните и най-хубавите политики в системата на образованието. И ние би трябвало да сме с подадена ръка, с цел да успеем дружно да осъществяваме политиките, и да се оправим с провокациите, които са пред нас.

На какво бяхме очевидци през последните 30 години? Мащабните трансформации, които преживяхме, доведоха до нескончаем интервал на стопански усложнения. Качеството на работните места беше като цяло по-ниско от качеството на човешкия капитал. Работните места, които предоставяха положителни хонорари, бяха релативно малко. Висшето обучение се масовизира и от 30% банкет в системата на висшето обучение, доближи съвсем 80% от завършващите. Това също докара до влошена известност на професионалното обучение. Като цяло, понижа броя на учениците. Броят на паралелките в професионалното обучение не беше намаляван през тези години на стадий обмисляне, само че на стадий реализация паралелките, които оставаха незапълнени, бяха тъкмо тези с професионално обучение. От друга страна, родителите желаят да дадат най-хубавите житейски благоприятни условия на децата, като ги запишат в най-хубавите учебни заведения, като си мислеха, че това са по този начин наречените профилирани гимназии. Ученето беше с вероятност за включване в системата на висшето обучение.

Много хора си мислеха, че ще имат конкурентно преимущество, в случай че имат тапия с по-висока образователно-квалификационна степен. Съответно, системата на висшето обучение се максимизира, усили се приемът, включително и нерационалният банкет, той избуя най-много в обществените, стопанските и правните науки. Едно наше изследване от преди 4 години сподели, че огромна част от родителите и децата не виждат задоволително благоприятни условия за пълноценна трудова и житейска реализация единствено с професионално образование. До това докара този интервал на компликации. Доведе до влошена известност на професионалното обучение.

Какво се промени през последните години? От интервал на безработица влизаме в интервал на дефицит на работна мощ. През идващите 10 години броят на тези, които ще излизат от пазара на работната мощ ще бъдат с 50% повече от тези, които ще влизат, от младежите.

Отчитайки чистата външна миграция, която понижава, това са положителните вести, само че след 5 – 10 години ние ще бъдем в интервал на дефицит на работна мощ. Ние какво можехме и какво направихме? Активирахме всички принадлежности на политиката, започнахме с преструктуриране на приема. През всичките тези години приемът в системата на професионалното обучение понижа от 64% на близо 48%. През последните години увеличихме, през предходната година беше с 52% осъществен банкет, тази година чакаме да бъде към 57%-58% в системата на професионалното обучение. Отделно от това преструктурираме приема от профили и специалности, несвързани с математиката, техниката и естествените науки към такива, свързани с математиката, техниката и естествените науки, тъй като там ни е най-големият проблем. Ние не можем да захраним техническите професионални посоки, там ще бъде най-голямата социална загуба, както и професионалните посоки в системата на висшето обучение.

Общо взето това, което споделят и кандидат-студентите – в случай че може да запишем нещо, в което не се учи математика или се учи по-малко математика и физика. Тоест, ние би трябвало да разтеглим базата от студенти и възпитаници с ползи и качества в региона на математиката и естествените науки, където имаме най-голямо оттегляне в резултатите. Не, че не са значими филантропичните науки, както и стопанските, обществените и правните?

Впрочем, през 2017 година направихме и филантропичните науки предпочитани в системата на висшето обучение, включително и професионално направление „ вяра ”, „ философия ”, „ история ”, „ филологиите ”. Но, най-драматичният дефицит се обрисува точно в техническите професионални посоки, които изискват по-задълбочено проучване на математика и естествени науки. Преструктурирахме приема в системата на висшето обучение, направихме лист от специалности с предстоящ предстоящ дефицит в системата на професионалното обучение. Това са специалности, в които експертите, които ще се пенсионират в идващите 5 години ще бъдат два пъти повече от тези, които учат. Предоставяме в допълнение финансиране на професионалните гимназии за тези специалности. Тази година планираме да получат и спомагателни стипендии. Стартира дуалната формула на образование. Преди 4 години 300 възпитаници се включиха, тази година са близо 3000 възпитаници, само че това към момента е доста малко, въпреки да имаме десетократно нарастване. Планираме средства тази година от държавния бюджет за стипендии на учениците в дуална форма на образование. Благодаря на народните представители, че направиха промени, които почистиха част от пречките пред дуалната форма на образование. Дуалната форма на образование е опция да върнем част от репутацията на висшето обучение, по-бързо да я върнем!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР