Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е
Коментари Харесай

Министър Вълчев предлага откриването на Институт за научни изследвания в компютърните науки към СУ

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009 в отчет до Министерския съвет /МС/ внася за разглеждането на план на разпореждане на Министерски съвет за откриването на Институт за научни проучвания в региона на компютърните науки в структурата на Софийския университет /СУ/ "Св. Климент Охридски ". Това се показва в плана, оповестен за публично разискване.

Предложението за разкриване на главното звено е въз основа на решение на Академичния съвет и на стимулирано искане на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски ". Предвижда се в Института за научни проучвания в региона на компютърните науки да се вършат научни проучвания в голям брой посоки на компютърните науки, измежду които изкуствен интелект, софтуерна сигурност, адаптиращи се софтуерни системи и други. Откриването на института ще насърчи работата по научноизследователски планове, в това число и планове с задгранични сътрудници, ще се увеличи размерът и качеството на научните разработки, ще се основават нови научни познания и използвани научни артикули. В института към СУ ще се образоват докторанти и ще се приготвят млади учени в региона на компютърните науки и на интердисциплинарните проучвания.

Институтът ще сплотява проучвателен групи и звена. Съгласно направения план на устав за устройството и активността на Института за научни проучвания в региона на компютърните науки, органи за ръководство на звеното ще са Изпълнителен съвет, Научен съвет и изпълнителен шеф. Планира се в управителните и съвещателните органи да вземат участие и приети на международно ниво учени. Очаква се в института през 2021 година да работят общо 39 души, от които петима професори и учени със срочна претовареност, 19 докторанти, постдокторанти и стажанти, и 15 чиновници в администрацията и ръководството. Предвижда се последователно увеличение на заетите, като през 2030 година в звеното се предвижда да работят общо над 170 души.

Дейността на института ще се финансира от разчетените средства за просвета в централния бюджет, от бюджета на висшето учебно заведение, от участия в национални и интернационалните планове и стратегии, от осъществяването на консултантски планове и от реализацията на основани от него научни резултати, и други Предложението на управлението на Софийския университет за разкриване на института в структурата на висшето учебно заведение е в сходство с нормативно откритите условия на Закона за висшето обучение.

Откриването на научни институти във висшите учебни заведения подхожда и на ограниченията, заложени в Стратегията за развиване на висшето обучение в България за интервала 2021-2030 година и на Националната тактика за развиване на научните проучвания /2017-2030 г./, осведоми министър Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР