Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков коментира горещите

...
Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков коментира горещите
Коментари Харесай

Министър Денков разкри къде има най-много заразени ученици

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков разяснява горещите въпроси за коронавирус при учениците, тестванията в клас и идните ваканции в предаването " Лице в лице " по бТВ. Министърът изрази позицията си и по тематиката за влизането във всички здания на Министерството на образованието със зелен документ.

" Ако някой чиновник не е преболедувал или не е имунизиран, може да влезе в постройката с ПСР-тест или бърз антигенен тест, няма проблем. Това си е работа на служителя. Предупредили сме доста от дълго време, че ще въведем зеления документ. Не е правилно, щом сме задължили учителите да минат на този безвреден режим, в администрацията да не изпълняваме сходни отговорности. Не затрудняваме достъпа на жителите, на несъмнено място могат да си слагат въпросите и да си оставят документите, без да имат документ ", увери Денков. Той изнесе и някои числа по отношение на заболеваемостта в учебните заведения.

" Действително има огромно многообразие в страната. Някои области са наранени доста по-тежко от други. Диагностицирани с Ковид-19 учители приблизително е 5,18% за страната. Най-много са в Благоевград, където са 9,78%. Най-малко са в Търговище - 1,56%. За учениците - приблизително са 1,98%. Най-много са в София-град - 3,5%, а минимум в Кърджали - 0,3%. Решенията на национално равнище да затваряме учебните заведения сега не са подобаващи. Търсим решения на равнище области и общини. Важно е по какъв начин се трансформират тези цифри. Вероятно през тази седмица ще имаме доста високи рекордни стойности. Здравните управляващи наблюдават има ли налични кревати. Решенията за прекосяване в една или друга форма на образование се вземат от здравните управляващи. Това, което оказваме помощ ние, е да кажем кои класове да влазят в час, другите да останат онлайн. Има разговор в това отношение. От наша позиция е добре да останат 1-4 клас колкото може по-дълго време в учебно заведение. Препоръчваме 7, 10 и 12 клас да останат по-дълго, тъй като имат изпити. Но да се разредят паралелките, да се затворят цели общини, това си е решение на здравните управляващи ", съобщи Денков.

" Процентът на болните учители не е дребен. Когато има повече от няколко инфектирани учители в едно приблизително огромно учебно заведение, към този момент не може да се провежда и процесът ", добави просветителният министър. Той разкри, че имунизираните учители са 48,3%. От учениците в гимназиален стадий общо имунизирани са 9,23%. В София и огромните градове този % е по-голям. От гимназистите общо са преболедували близо 8%.

" Вече имаме проби и за първата седмица след междусрочната почивка за 7 февруари. подредили сме системата, с цел да стартираме присъствено, в случай че се пречупи вълната. Нашата цел беше присъствено да приключи първи период. Не не се получи, тъй като вълната потегли по-рано, в сравнение с беше предсказано. Ще стоят проблемите с наваксването на материала. Много елементарно търсим отговорни. Истината е, че от две години и половина се намираме в извънредно изключителна обстановка. Виждаме какъв брой доста жертви има. Въпросът е ние да създадем най-хубавото в тази сложна обстановка, в която се намираме. Бюджетът във връзка с просветителната система наподобява доста добре. Имаме нарастване в средствата за заплати, за прехрана, също по този начин някои спомагателни средства във връзка с професионалното обучение, извъкласни действия в областта на спорта и изкуствата. Във висшето обучение също са изпълнени уговорките, които бяха поети. Има прочут недостиг в средствата за просвета ", добави Денков. Той разяснява и дали има обща фондация с премиера Кирил Петков.

" Тази фондация работеше на практика с доброволния труд на всички преподаватели в нея. Материалната база, апартурата, която беше сложена в лабораториите, свързани с Биологическия факултет, бяха по някои от плановете. Това няма отношение към преподаването. Аз самият съм включен в преподаването на курсове по нововъведения и предприемачество за студенти по химия, физия, фармация, медицина. Единствените средства са във връзка с тази материална база. Но курсовете се водят от лектори гратис и безплатно. В момента нямаме време да водим лекциите. Конфликт на ползи би имало, в случай че ние вземаме пари ", увери Денков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР