Министърът на образованието и науката акад. и кметът на Бургас

...
Министърът на образованието и науката акад. и кметът на Бургас
Коментари Харесай

Откриха иновативен STEM център в Природоматематическата гимназия на Бургас

Министърът на образованието и науката акад. и кметът на Бургас откриха STEM център в ППМГ " Акад. Никола Обрешков “, точно на 51-годишнината на елитната гимназия. Иновативният център е с профил естествени науки, проучвания и нововъведения, и е осъществен по Национална стратегия " Изграждане на учебна STEM среда “.

" Удоволствие е да бъда тук, тъй като този новаторски STEM център придава смисъл на напъните, които влагаме. Ще разгадавам на опита, който трупате в него за разширение на тези действия в цялата страна. Всичко тук може да се употребява и в час, и в извънкласни занимания или колкото повече го употребявате, толкоз по-полезен ще бъде “, съобщи министърът на образованието и науката акад. по време на откриването на STEM центъра.

" Науката би трябвало да е в интерес на обществото и стопанската система. Това ще е задачата на новосъздадения народен STEM център, който към този момент има определен началник. Той е доцент от Българска академия на науките и е експерт по роботика и това, което виждаме тук е негова компетентност. Следващата ни задача е STEM центровете да станат STEAM центрове, т.е. да влезнат изкуствата и филантропичната част в тях “, добави още акад. Денков.

" Иновативният център, който откриваме през днешния ден, ще даде на учениците на гимназията опцията да учат и ползват познания в региона на природно-математическите науки и да развиват на практика умения и креативност. Центрове като този ни дават упоритост Бургас още веднъж да бъде хазаин на Международното математическо съревнование - IMC през 2023 година “, показа кметът на Бургас.

Министърът заяви още, че ще бъдат прегледани образователните проекти и стратегии, с цел да се реши какво наличие ще бъде включено в тях, а в процеса ще бъдат включени този път и ученическите препоръки.

" Без поддръжката на страната и Община Бургас този STEM център нямаше да го има. След изследване измежду учителите и учениците, взехме решение той да бъде по естествени науки, проучвания и нововъведения, тъй като това дава отговор на профила на гимназията – естествени науки, математически и софтуерни науки. Ще се стремим към основаване на интегрирани уроци, работа по приложни планове и решение на действителни проблеми на бизнеса “, съобщи Соня Димова – шеф на ППМГ " Акад. Никола Обрешков “.

Гостите разгледаха опциите, които дава STEM центъра, а учениците им демонстрираха плана “H2O ", осъществен с LEGO ултразвуков датчик и датчик за цвят, автоматизирана нощна лампа с електрическа LED крушка Arduino, проучване на хранителни артикули и роботизирана ръка, ръководена от изкуствен интелект, компютърно зрение и уеб камера.

Високотехнологичният център е оборудван със модерни уреди и апарати за образование по математика, физика и биология. Той разполага с съвременно софтуерно съоръжение и учебен програмен продукт, който ще разреши на учителите да основават прекарване, с което да засилят интереса на учениците към изучаваните предмети. В изследователския център има обособени кътове за независима работа на учениците, за прожекции, пробна работа и наблюдаване, а образователното наличие ще интегрира информация по естествените науки, технологиите и математиката.

На събитието участваха още началникът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева, зам.-кметът по обучение, опазване на здравето и обществени действия Йорданка Ананиева, учители и възпитаници на гимназията.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР