Министърът на образованието акад. Николай Денков поиска междусрочната ваканция да

...
Министърът на образованието акад. Николай Денков поиска междусрочната ваканция да
Коментари Харесай

Николай Денков: Има възможност през февруари да се премине към двукратно тестване на учениците

Министърът на образованието акад. Николай Денков изиска междусрочната почивка да бъде една седмица, а новата образователна година да стартира към 5 септември.

" Ще предложим ваканцията да бъде цялата седмица след довеждане докрай на първия период - от 29 януари до 6 февруари. Отдавна сме се отказали да удовлетворим желанията на всички, тъй като е невероятно. Имаше доста напрежение поради разделянето на учениците у дома и в клас. Натрупа се и отмалялост, в София има значителен брой разболели се и карантинирани учители. Наближаваме върха на вълната, добре е да дадем малко отмора на системата. Не обсъждаме удължение на образователната година ", съобщи той пред Bulgaria ON AIR.

Просветният министър увери, че до края на месеца има налични задоволително проби за учениците. Има опция през февруари да се премине към двукратно тестване, само че това ще стане ясно след първия търг за самите проби.

" Здравният министър Сербезова ме увери, че това са проби с по-висока сензитивност - 95%. Дори и предходните проби са положителни за скрининг. От плюнчените проби са, методът на правене ще е доста сходен ", посочи министър Денков.

Несравнимо по-добра била връзката с новия здравен министър и като цяло сред МОН и Министерството на здравеопазването, стана ясно от думите му.

Между 8 и 10 пъти са разликите в страната във връзка с сложени под карантина учители и възпитаници. Най-високи равнища има в Благоевград - 8,53% за учителите, а най-ниски са в Търговище - 1,08%. За учениците най-високи са равнищата в Бургас - близо 5%, а най-ниски са още веднъж в Търговище - 0,55%.

" Директорите са тези, които вземат решение за локалния метод. На ден получаваме стотици поръчки за карантиниране на паралелки. Реагираме в същия ден. В гимназиалния стадий имаме изцяло имунизирани 8,3% и 7% преболедували. В София са повече, в други области са по-малко. 48,2% от учителите са имунизирани, също и 38,2% от непедагогическия личен състав ", разгласи акад. Денков.

По думите му сега у нас липсва система за надзор на квалификацията на учителите. Това е едно от първите неща, които министърът и екипът му желаят да трансформират.

" Поставили сме си като приоритет основаването на система, която да мери качеството. Базира се на един главен дирек и няколко спомагателни. Основният е системата за премерване на добавената стойност - да можем да оценим в обещано учебно заведение и по даден предмет до каква степен децата са съумели да напреднат според от това, което прави учебното заведение ", изясни министърът.

За професионалните гимназии спомагателна мярка за качество би могла да бъде по какъв начин се осъществят приключилите възпитаници, даде образец проф. Денков. Трябва да имаме количествени резултати, които да превърнем във формули, отчитащи какво е финансирането на учебните заведения за качество, означи той.
Много деликатно ще бъде разискван въпросът с мандатността на учебните шефове, само че доминира мнението, че тя би трябвало да бъде въведена, заяви още просветителният министър.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР