Министърът на младежта и спорта Весела Лечева участва във втория

...
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева участва във втория
Коментари Харесай

Весела Лечева: Енергийната криза извежда на преден план устойчивите решения за спорта

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева взе участие във втория ден на Съвета на министрите от страните членки на Европейски Съюз, отговарящи за образованието, младежта, културата и спорта, оповестиха от ММС. Във фокуса на полемиката в Брюксел беше тематиката за рецесиите като опция за бъдещото развиване на разногласието.

Министър Лечева показа българската позиция. Тя подсети, че в годините, в които в Европа имаше зараза от Ковид-19, в страната бяха въведени ограничаващи ограничения, които доведоха до съществени усложнения, а в някои случаи и до изцяло преустановяване на провеждането на подготвителна и спортна активност. Необходимо беше бързо адаптиране към новите действителности и предприемане на еластичен метод за разрешаване на зародилите проблеми в спортния бранш.

Бежанската вълна, подбудена от съветската експанзия в Украйна, сложи пред тестване способността на страните членки на Европейски Съюз да се оправят с невиждания миграционен напън, осигурявайки навременна поддръжка за настаняване и обществено приобщаване на украинските бежанци. В сходство с Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България, страната дава заслон и храна на украински бежанци, измежду които спортисти. Освен това, се поставят нужните старания за гарантиране на безконтролен подготвителен развой на украинските спортисти-бежанци за продължение на тяхната подготовка за присъединяване в надпревари.

Енергийната рецесия, задълбочена в резултат на войната в Украйна, изведе на напред във времето нуждата от използване на устойчиви и енергоефективни решения, в това число в областта на спорта. Увеличаването на потреблението на зелена сила и внедряването на самостоятелни енергоизточници в спортните обекти са ограничения, посредством които могат да бъдат понижени експлоатационните разноски и да бъде стеснен рискът от затваряне на спортните здания.

„ На фона на войната в Украйна, на повишаващите се цени на енергоизточниците и инфлацията, които са проблем за целия ни Съюз, България ще влага средства от към този момент утвърждения План за възобновяване и резистентност за енергийна успеваемост на спортните  съоръжения. Успоредно с това се стремим  да запазим работните места в спорта като промишленост със мощно икономическо влияние. След епидемията от Ковид-19, която повлия на целия ни континент, се видя ясно, че няма нищо по скъпо от здравето на една нация. А то може да бъде реализирано освен посредством предварителна защита и качествено опазване на здравето, а най-много посредством спорт и здравословен метод на живот, което се трансформира в наша съществена задача “, сподели в изявлението си пред Съвета министър Весела Лечева.

Преди съвещанието министрите имаха работен обяд. Не него бяха разисквани сполучливи практики. Весела Лечева се срещна с програмата на немското държавно управление, което прави огромни вложения и проект за енергийна успеваемост, свързани със Зелена договорка. Литва пък показа своя опит за стратегии, насърчаващи всеобщия спорт, като тази „ Научи се да плуваш “, която стана факт в България още през 2006 г.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР