Министърът на младежта и спорта в оставка Красен Кралев награди

...
Министърът на младежта и спорта в оставка Красен Кралев награди
Коментари Харесай

Министър Кралев награди победителите в шестото издание на Варненския маратон

Министърът на младежта и спорта в оставка Красен Кралев награди спечелилите в шестото издание на маратона на Варна. По класическата отдалеченост 42,195 км при мъжете победи Бернард Санг (Кения), който финишира за 2:17:40 ч. При дамите най-бърза беше Джебет Наом (Кения). Тя пресече финала за 2:33:08 ч. и сложи нов връх на трасето. 650 бегачи от 29 страни се включиха в конкуренцията през тази година по три дистанции - типичен маратон, полумаратон на 21 км и тичане на 10,5 км. Маратонът във Варна беше второто съревнование от веригата " Бягането като метод на живот ", която включва още надпреварите в Стара Загора и София.
 Снимка 530106
Източник:

В мъжката конкуренция Бернард Санг направи отделяне повече от 10 километра преди финала и в последна сметка изпревари с над 4 минути Жан Симукека (Руанда) и с над 17 минути Силвиу Стойка (Румъния). Четвърти приключи състезаващият се за България Исмаил Сенанджи. Той изостана с повече от 19 минути от спечелилия.

При дамите победителката от маратона в Стара Загора Джебет Наом изпревари с над 2 минути Бети Чепкуони (Кения). По този метод Наом направи огромна крачка към крайния триумф във веригата " Бягането като метод на живот " и огромния джакпот от 20 000 лева Трета финишира Йелена Долинин (Израел), а българката Христина Козарева се подреди четвърта с закъснение от 13:16 мин. Победителката Джебет Наом беше наградена от кмета на Варна Иван Портних.
 Снимка 530107
Източник:

Преди началото на надпреварата спортният министър Красен Кралев благодари на участниците, че поддържат духа на варненския маратон жив и неговото осъществяване продължава, макар пандемията от COVID-19. Той поздрави уредниците на конкуренцията за основаните условия и спазването на всички противоепидемични ограничения.

" Изключително удовлетворен съм, че даже в изискванията на пандемия през последните две години, успяхме да проведем маратоните във Варна, въпреки и без да имат всеобщ старт. Нивото още веднъж е доста високо, а конкуренцията е извънредно оспорвана. Радвам се, че в продължение на 6 години успяхме да развием тази верига от дълги бягания, която се организира в София, Стара Загора и Варна. Смятам, че популяризирахме този спорт. Той е извънредно потребен за здравето на нацията. Виждаме, че доста българи се включват в другите дистанции. Смятам, че тази традиция ще бъде продължена в идващите години, тъй като и трите маратона си извоюваха почтено място в интернационалния календар на леката атлетика. Днес се получи доста мощно съревнование с връх на трасето при дамите. Най-важното е, че от ден на ден хора са възприели дългите бягания като метод на живот ", съобщи Кралев пред медиите откакто връчи лавровите венци на спечелилите в класическата отдалеченост.
 Снимка 530105
Източник:

В полумаратона при мъжете победител стана Богдан Семьонович (Украйна), следван от Сираги Рубайта (Руанда) и българина Данчо Петров. Семьонович финишира за 1:06:41 ч. Украинецът завоюва и конкуренцията в Стара Загора преди месец. При дамите над всички беше Франсин Ньомукунзи (Бурунди), която приключи за 1:13:16 ч. След нея се подредиха Аделин Мусабейезу (Руанда) и Валентина Верецка (Украйна). Призьорите бяха наградени от основния уредник на маратоните от веригата " Бягането като метод на живот " Анатоли Илиев и Десислава Календжиева, която е част от Организационния комитет на маратона във Варна.

На 10,5 км при мъжете завоюва Стоян Владков, който мина дистанцията за 34:15 мин. На 14 секунди след него остана Шабан Мустафа, а трети се подреди Иван Андреев с повече от минута закъснение. При дамите победителка стана Маринела Нинева с време 38:05 мин. Ясна Петрова се подреди втора, а трета приключи Лиляна Георгиева. Двете финишираха с закъснение от над 60 сек. след Нинева. Медалистите бяха наградени от ръководителя на СКЛА " Черно море Атлетик " Бончо Бонев.

Организатори на маратона във Варна са Министерството на младежта и спорта, Община Варна, Асоциация " Спорт в свободното време " и СКЛА " Черно море Ателтик ".
 Снимка 530104
Източник:

Следващият маратон от веригата " Бягането като метод на живот " ще се организира на 10 октомври в София, когато ще станат известни огромните спечелили след трите извършени съревнования.
 Министър Кралев даде старт на европейската олимпийска подготовка по таекуондо
Министър Кралев даде старт на европейската олимпийска подготовка по таекуондо

Четирима българи ще се опитат да завоюват квоти за Токио

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР