Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи наградата Спортен

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи наградата Спортен
Коментари Харесай

Министър Кралев награди най-добрите спортисти на България

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи премията " Спортен Икар 2018 “ на Фондация " Български спорт “ на международната и европейска шампионка по битка Тайбе Юсеин. Тази година тя победи на Европейското състезание в Каспийск (Русия) през май, а по-късно и на шампионата на планетата в Будапеща (Унгария) през октомври, като приключи 2018 без нито едно проваляне.

" Изпращаме може би най-силната си година от доста време насам. Затова желая да изкажа своята голяма признателност към всички спортисти и техните треньори, които почтено защитаваха достойнството на България. Огромни похвали и благодарности на всички ветерани, които не престават да са близо до спорта и да са ентусиазъм за младите ни гении “, сподели Кралев и се поклони пред спортистите.

Министърът поздрави особено носителката на " Спортен Икар “ 2018 Тайбе Юсеин.

" Това несъмнено бе годината на Тайбе Юсеин. Тя изстрада тази победна година и заслужи това отличие с всичко, което направи. Имаше доста шансове през предходните години, само че най-накрая откри правилния път. Благодаря ти, Тайбе, за триумфите, с които ни зарадва “, съобщи Кралев.

Той акцентира, че с изключение на на Юсеин, 2018-та е и годината на младите гении на българския спорт.

" Завинаги в сърцата ни ще остане методът, по който младите български олимпийци защитаваха достойнството на България на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. По приказен метод дадоха поръчка, че България я чакат доста светли години и ще имаме доста мотиви за наслада, тъй като от 24 души, които пратихме на Олимпийските игри, 17 млади българи откриха място в топ 6. Огромно благодаря и на тях “, добави министърът.

В умозаключение Красен Кралев пожела на всички спортисти и на техните треньори да бъдат здрави и да няма травми, с цел да могат по същия метод да популяризират името и достойнството на България.

" Огромно благодаря! Бъдете живи и здрави! Бог да ви пази! “, приключи министърът.

Наградата за тим на годината завоюва ансамбълът по художествена гимнастика в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова. През годината грациите завоюваха от Световното състезание в София бронзов орден в многобоя, който им обезпечи квота за Олимпийските игри в Токио 2020 година, и купата на пет обръча. От Европейското гимнастичеките завоюваха злато на 3 топки и 2 въжета и бронзови оценки в многобоя и отборното класиране дружно с девойките самостоятелно.

Специална премия за демонстрация на " Висок състезателен дух " получи роденият през 2008 година футболист от Хасково Михаел Ангелов. Той е с вродено извънредно тежко заболяване – артрогрипоза, което лимитира придвижването на ставите и кардинално не разрешава на децата да спортуват, а на по-късен стадий допуска парализа. Въпреки това момчето тренира и предизвиква и здравите деца да бъдат дейни и да обичат спорта.

На церемонията бяха отличени със специфични призове на Българския олимпийски комитет  и спортисти, деятели, треньори, заслужили ветерани в спорта, публицисти, както и медалистите от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.

В церемонията по награждаването взеха присъединяване още ръководителят на БОК Стефка Костадинова и заместниците й Любо Ганев, Йорданка Благоева, Красимир Инински, проф. Пенчо Гешев, ръководителят на фондация " Български спорт “ Николай Божинов, изпълнителният шеф на Фондацията Цено Ценов и членове на Управителния й съвет и Изпълнителното бюро.

Годишни награди на фондация “Български спорт " Спортен Икар 2018:

Категория " Млад и надарен състезател "

Александра Начева /17 година, лека атлетика (троен скок, с треньор Стойко Цонов/ - шампионка на Младежките олимпийски игри /МОИ/ в Буенос Айрес 2018, международна шампионка от шампионата в Тампере 2018 /до 20 г./, европейска шампионка за девойки до 18 година от Дьор 2018, участничка в Европейското състезание за мъже и дами в Берлин.

Мариела Костадинова /16 г./ и Панайот Димитров /18 г./ – двойни първенци /акробатика, самостоятелно и отборно с треньор Гергана Денева/ от МОИ в Буенос Айрес 2018, 4-и на Световното състезание в Белгия 2018

Мария Делчева /бадминтон, с треньор Слънчезар Цанков/ - шампионка /отборно/ от МОИ в Беунос Айрес 2018

Кирил Киров /стрелба, 18 година, микс двойка с треньор Румяна Апостолова / - първенец от МОИ в Буенос Айрес 2018

Йоана Илиева (17 година, фехтовка) – притежател на 2 златни медала от шампионатите за Световната купа на сабя за дами (до 20 г.)

Алберт Попов /21 година, ски алпийски дисциплини/ - притежател на бронзов орден от Световното младежко състезание в Давос 2018, с класиране в Топ 25 на Олимпийските зимни игри в Пьончанг 2018

Категория " Пробив в международния спорт “

Кирил Милов /21 година, класическа битка, кат.97 кг./ - притежател на сребърен орден от Световно състезание за мъже, макар че взе участие със 7 кг по-малко персонално тегло от категорията си

Категория " Достойно показване “

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви /бадминтон/ - европейски шампионки на двойки за дами, първа европейска купа в историята на този спорт за България

Мирела Демирева /лека атлетика, висок скок/ - притежател на сребърен орден от Европейското състезание, трикратна носителка на сребърни медали в шампионатите от Диамантената лига

Биляна Дудова /борба, кат. 57 кг/ - притежател на сребърен орден от Световното състезание в Будапеща 2018, европейска шампионка от Каспийск 2018, шампионка от Европейското състезание до 23 година в Истанбул 2018

Категория " Впечатляващо показване “

Стойка Петрова /бокс, кат. 54 кг/ - притежател на европейска купа и сребърен орден от Световното състезание за дами

Ивет Горанова /олимпийско карате/ - притежател на историческия първи бронзов орден от Световно състезание за мъже и дами

Явор Пешлеевски и Тодор Михалев /модерен петобой, щафета/ - носители на бронзов орден от Световното състезание в Мексико 2018.

Милена Тодорова /стрелба/ - пето място на Световното състезание по пукотевица /първо място при жените/ и поименна квота за Паралимпикс Токио 2020

Денислав Коджабашев /тенис на маса/ - притежател на сребърен орден от Световното състезание в Лашко 2018 /10-а гр./

Йордан Бозов /баскетбол/ - капитан на БК " Рилски състезател “, притежател на Купата на България за 2018 година с тима /и трета персонално за него/, както и на бронзов орден от шампионата на страната за 2018 година Бозов, който е на прага на своята 40-годишнина, е избран за Най-полезен състезател в мача на финала за Купата на България, макар че играе с отчасти раздран менискус.

Награда за демонстрация на " Висок състезателен дух "

Михаел Ангелов (футбол, Семеен кодекс " Слънце ", Хасково) – роден 2008 година, играч по футбол от 2014 г.  Младият футболист е с вродено извънредно тежко заболяване – артрогрипоза, ограничаваща придвижването на ставите и кардинално не разрешава на децата да спортуват, а на по-късен стадий допуска парализа. Въпреки това положение и нежеланата вероятност, момчето демонстрира доста висок дух, тренира и предизвиква и здравите деца да бъдат дейни като него, да обичат спорта и обичания футбол. Защото това развива и възпитава доста значими качества, а за младия Михаел е тласък за живот.

Категория " Шампионско дългоденствие "

Петър Стойчев (плуване) – победител в първото по рода си плуване в открити ледени води в Антарктида 2018 година в конкуренцията на 15 плувци от 9 страни. Той е притежател на Световната купа по плувен маратон 11 следващи години /2001-2011 г./ и първият, преплувал Ламанша за време под 7 часа – 6:57.50 ч. Стойчев е международен първенец в плуването на 25 км в открити води от Шанхай 2011, притежател на сребърен орден на 10 км от СП 2000, бронзов орден от СП на 25 км Барселона 2003, с бронзов орден от Екологичен потенциал на 25 км Мадрид 2004, трето място на 10 и на 25 км от СП Монреал 2005 и още доста други триумфи.

Категория " Отбор на годината "

Ансамбълът по художествена гимнастика (с треньор Весела Димитрова) – Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева, Стефани Кирякова, Лаура Траатс – международни шампионки за 2018 година на 5 обръча, трето място в многобоя на Световното състезание и олимпийска квота за Токио 2020, европейски шампионки на 3 топки и 2 въжета, 3-о място в многобоя на Европейското състезание, 3-о място отборно дружно с девойки самостоятелно от Европейско състезание.

Категория " Спортен Икар 2018 "

Тайбе Юсеин (борба, кат 62 кг) – международна шампионка за дами от Будапеща 2018, европейска шампионка от Каспийск 2018, без нито една загуба през цялата година.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР