Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в заседание

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в заседание
Коментари Харесай

Министър Кралев участва в заседание на WADA

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе участие в съвещание на Управителния съвет (УС) на Световната антидопингова организация (WADA), което се организира посредством видео-връзка на 12 ноември 2020 година Министърът заема позицията " експерт-министър ", представител на държавите-членки на Европейския съюз, в Борда на Агенцията.

На съвещанието бяха разисквани основни въпроси за Агенцията, като да вземем за пример настоящите промени в ръководството на WADA, в това число представителството на спортистите, както и назначението на двама нови самостоятелни членове на Изпълнителния комитет на Агенцията. Предстои членовете на Борда да проведат онлайн гласоподаване по тези и други значими въпроси, един от който е приемането на бюджета за 2021 година на Агенцията.

Членовете на УС бяха осведомени по отношение на делото сред WADA и Руската антидопингова организация (РУСАДА), което се организира сред 2 и 5 ноември 2020 година в Спортния трибунал (CAS) в Лозана. Бяха разисквани и развитията към сериозния по отношение на WADA отчет на Службата за национална политика за надзор на опиатите на Съединени американски щати (ONDCP), както и евентуалното въздействие от приемането на Акта за битка с допинга на Родченков от Сената на Съединени американски щати върху анти-допинга на интернационално равнище.

На членовете на УС бе показана и настояща информация по отношение на следствието на WADA по отношение на нарушавания от страна на Международната федерация по повдигане на тежести (IWF). Първоначална информация от следствието на самостоятелния отдел за разузнаване и следствие (I&I) на WADA беше оповестена на 22 октомври 2020 година, след повече от три години изследване на активността на IWF. Разследването се концентрира върху изказвания за нарушавания от страна на почитан член на IWF. Към момента следствието продължава.

Обект на полемика бяха и въздействието на пандемията от COVID-19 върху световните антидопингови действия и евентуалният резултат от нея върху привеждането на националните антидопингови политики в сходство с новия Световен антидопингов кодекс, който влиза в действие от 1 януари 2021 година
През 2019 година министър Кралев бе избран отново с мандат до 30 ноември 2022 година като член на УС, който е най-висшия орган за взимане на решения на WADA. В борда на Агенцията членуват еднакъв брой представители на държавните управления и на спортното придвижване. Заседанието бе управлявано от президента на WADA Витолд Банка, министър на спорта на Полша в интервала 2015-2019 година.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР