Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе онлайн работна

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе онлайн работна
Коментари Харесай

Красен Кралев разговаря с шефа на WADA

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев организира онлайн работна среща с президента на Световната антидопингова организация (WADA) Витолд Банка. 

Президентът на WADA започва провеждането на видео срещи с всички спортни министри, като първата бе с Красен Кралев. Витолд Банка благодари на министър Кралев за това, че българският антидопингов център е един от най-принципните и прецизно следва специфичните насоки на WADA по време на COVID-19.

         От своя страна Кралев го осведоми какви ограничения бяха взети в България по време на изключителното състояние и по какъв начин се реализира допинг контрола на спортистите в тази обстановка.

         Относно българската Антидопингова лаборатория Красен Кралев акцентира, че разчита на поддръжка за пускане на процедура за лицензиране от WADA. Банка уточни, че това е един от целите му и чака от Съвета на Европа да забърза процеса по ревизиране на документите.

         WADA започва нов способ за допинг проби – DBS (Dry Blood Spot), който ще бъде подкрепят от Антидопингов фонд за взаимност, като кръвта ще се изследва на правилото на тестванията за диабетици, което няма да размени лабораторните допинг проби, само че ще даде опция за използване на спомагателен способ за проучване.

         Антидопинговият фонд за взаимност е самостоятелен орган, финансиран от доброволни дарения от спонсори, държавни управления и спортните организации. Президентът на WADA предложения министър Кралев да подкрепи включването на български фармацевтични компании към фонда.

         По време на Световната антидопинг конференция в Катовице, Полша през 2019 година президентът на МОК Томас Бах разгласи, че ще поддържа WADA с 5 млн. $ за развиването на научни планове като чака взаимност от международните държавни управления. В тази връзка Банка се обърна към Кралев с покана за включване към този огромен план, който цели битката с новаторския генетичен допинг.

         Министър Кралев повдигна въпроса за разрешенията за лечебна приложимост на допинг (TUE), имайки поради връзката сред спортистите, които имат TUE и техните резултати на международни шампионати и Олимпийски игри. Красен Кралев още веднъж прикани да има изясненост за какви спортисти се позволява използването и по какъв начин въздейства на тяхната подготовка, с цел да се избегнат неправилни тълкувания.

         Той напомни за големия скандал на последните Зимни олимпийски игри в Пьонгчанг, където стана ясно, че от години всички норвежки национали  в северните дисциплини и биатлона са диагностицирани като астматици, а препаратите, които взимат, с позволение на антидопинговата комисия, оказват помощ за положителното им показване в дисциплините.
         През 2019 г министър Кралев бе определен за повторно за член на Управителния съвет на Световната антидопингова организация (WADA), като заема позицията на ``експерт-министър`` в Борда, представител на държавите-членки на Европейски Съюз, с три годишен мандат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР