Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри конференцията Спортът

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри конференцията Спортът
Коментари Харесай

Кралев: Трябва да използваме технологиите, за да покажем красотата на спорта и за мотивация към физическа активност

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри конференцията " Спортът за всички като средство за интеграция и мост сред обичаи и нововъведения ". Това е последното събитие в областта на спорта от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което се провежда от Министерството на младежта и спорта и е съфинансирано по стратегия " Еразъм+ ". Неговата съществена цел е да се обменят отзиви по какъв начин нововъведенията и новите технологии могат да допринесат за това обичайните спортове и игри да бъдат употребявани за по-добра физическа интензивност на популацията.

" Спортът сближава хората, улеснява интеграцията, промотира полезности и оказва помощ за сполучлива предварителна защита против насилието. Ние би трябвало да разчитаме на голямата мощност на спорта, която ще ни улесни при интеграцията на нови страни, ще ни помогне в битката с радикализацията и ще форсира реализирането на задачите на Европейски Съюз. Запазвайки спорта чист, ние можем да разчитаме освен на неговата здравословна роля, само че и на огромната му обединителна и възпитателна мощ ", съобщи пред делегатите министърът.

Красен Кралев акцентира, че в актуалния свят спортът е пресечна точка на антични обичаи и съвременни технологии.

" Спортът оказва помощ на обществата да запазят своята еднаквост и да съхраняват своята национална памет, а обичайните спортни занимания от предишното получават все по-голяма известност измежду младежите. В същото време всеки фен състезател има достъп до най-високите софтуерни нововъведения. Вече може да вършиме джогинг и да карате колело в личния си хол. Свидетели сме на изобретяването на симулатори по всевъзможни типове спорт, които оптимално се приближават до действителните условия, в които те се практикуват ", сподели Кралев.

Министърът посочи, че сега всеки искащ може да се снабди с най-новите технологии, най-новите уреди и екипировка, даже с тези, с които ще играят тимовете на започващото в четвъртък Световно състезание по футбол.

" В същото време футболът към момента се играе по правила, които в основата си са на повече от 100 години и хората не престават да ценят красивата и почтена игра. Навлизането на технологии като наблюдаване на голлинията и видеоповторения са образец за това по какъв начин нововъведенията могат да бъдат сполучливо прилагани, с цел да се резервира феърплеят ", акцентира Кралев.

Той посочи обстоятелството, че след съществени проби през последните две години системата ВАР ще бъде употребена за пръв път на Световно състезание по футбол по време на Мондиала в Русия.

" Както споделя президентът на ФИФА Джани Инфантино, ВАР няма да реши 100 % от проблемите, само че ще бъде чудесна помощ на съдиите. Всеки, който седи вкъщи и гледа мача знае дали реферите са позволили неточност, а такива се случват, тъй като те са човешки същества. Единственият, който до въвеждането на ВАР не подозираше какво се случва беше точно индивидът, който взима решенията ", добави Кралев.

Видеоповторенията към този момент са част от доста спортове и способстват за по-справедливо решение на противоречивите обстановки, които се случват за част от секундата. Такива има във волейбола, тениса, битката, художествената гимнастика, фехтовката и други. В актуалния свят на интернет с помощта на така наречен лайвстрийм, чието обезпечаване е условие за доста от интернационалните федерации, почитатели към този момент могат да гледат наживо съвсем всяко съревнование по света, даже то да не се излъчва по малкия екран.

" Съвременните технологии вършат спорта освен по-справедлив, само че и по-достъпен за феновете. Младите хора неизбежно употребяват модерните технологии и ние би трябвало да насочим напъните си към това посредством тях да им покажем хубостта на обособените типове спорт и опциите за тяхното упражняване, с цел да ги мотивираме към систематична физическа интензивност ", сподели министърът.

Красен Кралев направи и къса ретроспекция на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в областта на спорта. Кралев разгласи, че битката с използването на допинг както в професионалния, по този начин и в всеобщия спорт остава негова персонална идея, за която ще работи с всички сили и в бъдеще. Министърът подсигурява, че ще продължи да взе участие интензивно и в търсенето на рационално решение на спора сред Международната федерация по баскетбол ФИБА и Евролигата, като се надява съответен резултат да има още по време на председателството на Австрия, с която ММС е в отличен синхрон. България ще продължи да работи интензивно и против манипулирането на спортни надпревари - тематика, която по безапелационен метод върнахме в дневния ред на Европейски Съюз, откакто беше в застой през последните години.

При откриването на конференцията видео послание към гостите насочи Мария Габриел, Еврокомисар с сектор Дигиталната стопанска система и общество. В събитието вземат участие президентът на Европейската конфедерация по волейбол (СЕV) Александър Боричич, шефът за нововъведения, интернационално съдействие и спорт, Генерална дирекция " Образование и просвета " на Европейската комисия Антоанета Ангелова-Кръстева, заместник-председателят на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Стефан Апостолов, заместник-изпълнителният шеф на БФС Павел Колев, спортният създател и публицист Иво Иванов, представители на Съвета на Европа, Европейския олимпийски комитет, Организация на обединените нации, Международна асоциация спорт за всички (TAFISA), Европейска платформа за нововъведения в спорта (EPSI), УЕФА, Английската висша лига, Германската футболна асоциация и други

Конференцията беше предшествана от среща на Генералните шефове за спорта в Европейски Съюз, на която държавите-членки се сплотиха към убеждението, че Конвенцията от Маколин за манипулирането на спортни надпревари би трябвало да влезе в действие допустимо най-скоро, а пътят към това е реализиране на консенсус на политическо равнище в Европейски Съюз. Беше разискван също изборът на представители на Европейски Съюз в Управителния съвет и Изпълнителния комитет на Световната антидопингова организация и методът, по който ще действа новата стратегия " Еразъм+ ". Участниците показаха единомислещо удивление от метода, по който България е координирала общата позиция на Европейски Съюз при преразглеждането на Световния антидопингов кодекс.

Бяха показани целите и събитията в областта на спорта на бъдещото Австрийско председателство на Съвета на Европейски Съюз - конференция " Икономическо измерение на спорта ", семинар на тематика спорт и физическа интензивност на работното място " Спорт и здраве ", " Борбата против използването на допинг ", която ще продължи с втората фаза на преразглеждането на Световния антидопингов кодекс. Ще продължат и консултациите по раздел " Спорт " на програмата Еразъм+.

 Министър Красен Кралев даде старт на Международното ретро рали България
Министър Красен Кралев даде старт на Международното ретро рали България

" Това е едно прелестно събитие, което дава чудесна опция да се промотира сигурността на придвижването "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР