Министърът на културата Найден Тодоров се срещна днес с посланика

...
Министърът на културата Найден Тодоров се срещна днес с посланика
Коментари Харесай

Министърът на културата се срещна с посланика на Словения у нас

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна през днешния ден с посланика на Словения у нас Н. Пр. госпожа Наташа Бергел. Двамата разискаха нуждата от активизиране на двустранния културен разговор и продан в региона на изкуствата сред страните ни, осведомиха от пресцентъра на Министерството на културата. 

Н. Пр. Бергел поздрави министъра с назначението му. Сподели, че за шестте месеца, откогато е в страната ни, е впечатлена от културните събития, които е посетила, като да вземем за пример постановката " Три сестри " в спектакъл " Възраждане ". Тя осведоми, че представлението е гледал и шефът на театъра в Нова Горица и то в този момент ще гостува в словенския град. " Последното ми персонално изобретение бе извънредно надарената поетеса Елисавета Багряна в превод на проф. Людмил Димитров. Още при започване на 20 в. нашите литературоведи са общували и са гостували интензивно едни на други. Днес, макар към този момент съществуващия продан, ще се радваме да задълбочим това културно съдействие ", сподели още дипломат Бергел.

В тази връзка министър Тодоров уточни, че все още се реализира продан и в региона на литературата и преводите, а страните ни вземат участие в плана " Традуки “ - с помощта на рамковото съглашение по отношение на поддръжка и ходатайство за планове в региона на превода в Югоизточна Европа.

Министър Тодоров направи предложение да бъде възобновена Програмата за съдействие в региона на науката, образованието и културата сред държавните управления на Република България и Република Словения. " Подновяването на програмата би спомогнало за разширение на съдействието, макар положителния културен продан, който имаме и в този момент ", разясни министърът. Н. Пр. Бергел поддържа концепцията и даде обещание да осведоми сътрудника на министъра в най-близко бъдеще и да даде противоположна връзка от Словения.

" В дейностите на съдействието в региона на джаза е джаз фестивалът в Банско, диалозите към този момент са в последна фаза и тази година ще осигурим и словенско наличие за първи на този интернационален фестивал ", осведоми посланикът.

Министърът на културата показа, че той самият е учил при световноизвестния словенски диригент проф. Урош Лайовиц във Виенския музикален университет. По думите му при музикалните изкуства няма словесни загради. Затова и елементарно би могло да се реализира посещение на Пловдивската филхармония в Словения, както и на Словенската в Пловдив.

Добре е да предложим съответни действия, които да вървят паралелно с подготовката за нова стратегия – това бе акцент, към който се сплотиха участниците в диалога. Сред тези действия биха могли да бъдат и продан на изложения, музейни експозиции, както и гостуването на актьори от двете страни.

Н. Пр. Бергел показа, че възнамерява да посети доста софийски галерии, тъй като живее в столицата и има интерес към образните изкуства у нас. " Вижте и Пловдив – там всеки пети човек е художник ", пошегува се българският министър на културата, като добави, че в града има феноменални галерии и изложения. Посланикът на Словения осведоми българския министър, че към този момент е имала опцията да посети Пловдив два пъти и се е уверила в истинността на думите му. Втория път е била там дружно с огромния словенски създател Драго Янчар, който се е почувствал доста добре признат, тъй като публиката е била готова и като че ли го е познавала.

" Главният въпрос е по какъв начин да раздвижим съдействието. Хората на изкуството към този момент се познават. Но в общ интерес е тези положителни персонални връзки да бъдат институционализирани. Двете страни имат доста какво да дадат една на друга в културната сфера. ", сподели още Н. Пр. Бергел. Министър Тодоров се съгласи и добави: " Фактът, че гледаме в една посока, постоянно ни кара да забравяме да гледаме един в различен ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР