Министърът на културата Найден Тодоров поздрави създателите и читателите на

...
Министърът на културата Найден Тодоров поздрави създателите и читателите на
Коментари Харесай

Културният министър с поздрав към създателите и читателите на книги: Това е общуване между автор и четящ

Министърът на културата Найден Тодоров поздрави основателите и читателите на книги в навечерието на 2 април – Международен ден на детската книга . Приветствието му гласи, публикуваме без редакторска интервенция:

„ За мен е наслаждение да Ви поздравявам с началото на тазгодишната акция в поддръжка на детското четене „ Похода на книгите ”, което слагаме дружно на 2 април – Международния ден на детската книга!

Вярвам, че нищо не може да размени страстта от съприкосновението с класическата печатна книга, от специфичното другарство сред създателя и четящия. Затова и в Министерството на културата си даваме ясна сметка какъв брой значимо е да приобщим от рано най-малките читатели към тази страст, която им оказва помощ да бъдат по-съпричастни едни към други и по-любопитни към света към себе си.

Нашата обща задача е във времената на таблетите, мобилните телефони и изкуствения разсъдък да разкрием пред подрастващите едно от най-големите благосъстояния, което имаме – опцията да четем. Защото с помощта на книгата – този самобитен интернационален паспорт, ние можем да изпълним нашите първи пътешествия по света, да опознаем разнообразни светове и култури, да се обогатим с мъдростта на миналото време, която ни оказва помощ да се построяваме като персони.

Подкрепяме напъните и се радваме на триумфите на всички, ангажирани в насърчаването на децата да се развиват пълноценно! Министерството на културата работи за това нарастването на средствата за библиотеките за закупуване на книги и развиване на книгоиздаването да продължава стабилно напред във времето, както и българските създатели и преводачи да бъдат почтено подкрепяни.

Използвам опцията да изкажа огромната си признателност на всички сътрудници на акцията „ Поход на книгите “, както и на работещите в издателствата, в книгоразпространението и в библиотеките – за това, че гледат в същата посока като нас. Специално благодаря и на създателите, без които не бихме могли да пътешестваме в необятните светове, издигнати от най-здравия материал – думите.

Вярвам, че в навечерието на светлите великденски празници няма по-подходящ подарък от книгата, и се надявам измежду океана от истории всеки четец да откри тази, която приказва на езика на душата му. Честит Международен ден на детската книга! “

Кампанията, която предизвиква четенето , започва всяка година на 2 април – Международен ден на детската книга и рожден ден на датския публицист Ханс Кристиан Андерсен, основал едни най-популярните приказки на всички времена. Официалното разкриване е в на следващия ден от 11:00 в концертната зала на Дом на културата „ Искър “ /бул. “Кръстю Пастухов “ № 23, до метростанция „ Искърско шосе “/.

Дванадесетото издание на „ Походът на книгите “ е част от тактиката на Асоциация „ Българска книга “, чиято цел е да осведоми обществеността за резултата на четенето при децата , да подтиква четенето като активност, разрастваща мисленето и културата.

„ Походът на книгите “ се провежда от Асоциация „ Българска книга “, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Националното съдружие на общините в Република България /НСОРБ/, Българската библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, издателства и книжарници от цялата страна. Събитието обичайно е част от Календара на културните събития на Столична община. През 2023 година самодейността още веднъж ще се осъществя под патронажа на вицепрезидента на госпожа Илияна Йотова.

Тази година към идеята за повишение на интереса към четенето и функционалната просветеност на подрастващите се причисляват обичани артисти и актьори, създатели, спортисти, политици и представители на бизнеса. Зад идеята още веднъж застават и знакови публицисти от българските медии.

През април всички те ще застанат с книга в ръка онлайн или онлайн и ще четат фрагменти от обичани свои произведения на децата в учебните заведения и детските градини в цялата страна. Към тях ще се причислят кметове на общини и обитаеми места, с цел да пренесат магията на детската книга и до най-отдалеченото кътче на страната.

„ Походът на книгите “ продължава до 23 април , разгласен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право. Повече за самодейността можете да научите. 

А програмата на XVIII народен „ Маратон на четенето “ е оповестена на уеб страницата на – 58 библиотеки от 31 града и 19 села се причислиха до момента към акцията.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР