Министърът на културата на Франция предизвика дебати и критики с

...
Министърът на културата на Франция предизвика дебати и критики с
Коментари Харесай

Френски министър предизвика дебат за ползването на френския език

Министърът на културата на Франция провокира диспути и рецензии с апел да се употребява единствено френския език в страната, осведоми Euronews.
Франк Риестер написа в Twitter " Казвайте нещата на френски! ", с което означи 25-та годишнина от приемането на Закона Тубон във Франция. Този закон не разрешава потреблението на непознати езици от френските публични малките екрани, което постанова и до през днешния ден всички чуждоезични стратегии да бъдат дублирани на френски. Законът постановява и радиостанциите да излъчват минимум 40 % френски песни в своята стратегия.
" Законът Тубон е на 25 години. Той е интерпретация на член 2 от Конституцията: " Езикът на републиката е френски ". Животът ни щеше да е толкоз друг без това просто условие: " Казвайте нещата на френски ", написа Риестер.
Въпреки че туитът на пръв взор наподобява като безопасен национализъм в страна, която се гордее с езика и културата си, коментарът провокира рецензии и диспути. В мненията под туита беше изтъкнато, че президентът на Франция Еманюел Макрон постоянно употребява британски идиоматични изрази. Кинопродуцентът Кристоф Куртоа напомни, че най-големите френски компании постоянно вършат рекламите си на британски, като даде образец с Renault и техния слоган " Never Too Much " и авиопревозвача Air France с с тяхната акция " France Is In The Air ".
През 2015 година тогавашният министър на културата Фльор Пелеран подлага на критика Законът Тубон. Тя сподели, че " езикът постоянно се развива " и посочи, че прилежащите британски и италиански са дали френския език стотици думи. Пелеран, която е родена в Южна Корея и приказва френски, немски и британски, съобщи, че " Френският език не е в заплаха и моята отговорност като министър не е да слагам неефективни загради пред други езици, а да дам на всички жители средствата, с които да подсигуряват, че френския ще продължи да живее. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР