Министърът на културата Боил Банов връчи Националната награда "Христо Г.

...
Министърът на културата Боил Банов връчи Националната награда "Христо Г.
Коментари Харесай

Недялко Йорданов с голямата награда Христо Г. Данов

Министърът на културата Боил Банов връчи Националната премия "Христо Г. Данов " за повсеместен принос в книжовната литература на Недялко Йорданов на публична гала в границите на годишната самодейност "Пловдив чете ". В тържествената гала в къщата музей на патриарха на българското книгоиздаване взе присъединяване още ръководителят на журито, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която връчи премията в категория "Библиотеки и библиотечно дело ". "Подобни моменти са едни от най-хубавите за министър на културата ", разяснява Боил Банов, преди да връчи оценката на Недялко Йорданов, който зарадва присъстващите с две свои стихотворения, осведоми Министерството на културата.
Националната премия "Христо Г. Данов " за принос в българската книжовна просвета е учредена през 1999 година от Министерството на културата, от тогавашния Национален център за книгата и община Пловдив по отношение на провеждането на Европейски месец на културата. Oтличията по традиция се връчват на публична гала в Стария Пловдив в къщата музей на Хр. Г. Данов.
Журито, в чийто състав са Александър Държиков, зам.-кмет на община Пловдив, Марияна Кордова, шеф на дирекция "Международно съдействие, европейски стратегии и районни действия " в МК, проф. Кирил Гогов - художник, проф. Светлозар Игов - хуманитарист, доцент Пламен Дойнов - литературовед, Георги Ангелов - преводач и публицист, Кристин Димитрова - поетеса, и доктор Иван Александров - шеф на Република България "П. Р. Славейков " във В. Търново, избра най-хубавите измежду номинираните през тази година.
В категория "Българска художествена литература " оценката взе Захари Карабашлиев за романа "Хавра " (изд. "Сиела "). За преводна художествена литература бе наградена Надежда Розова за превода на "Химера " от Джон Барт (изд. "Лист "). В региона хуманитаристика наградата бе връчен на Инна Пелева за "Георги Марков. Снимки с познати " (изд. "Кралица Маб "). В категория "Изкуство на книгата " бе удостоено издателство "Лист " за поредицата "Детски шедьоври от велики писатели ". За издания за деца оценката получи Петя Кокудева за "Лупо и Тумба ", ч.1 (изд. "Жанет 45 "). Наградата за книгоразпространение отиде в Центъра за книгата на Нов български университет. Приза за показване на българската книга получи Амелия Личева за показване на българските книги в книжни и електронни издания. Столичната библиотека бе отличена в раздел "Библиотеки и библиотечно дело ". А за електронно издаване и нови технологии бе награден уеб сайтът "Българска илюстрация ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР