Министърът на културата Боил Банов се срещна с френския си

...
Министърът на културата Боил Банов се срещна с френския си
Коментари Харесай

Остров до Созопол става световен арт център

Министърът на културата Боил Банов се срещна с френския си сътрудник Франк Ристер


Остров “Св. Св. Кирик и Юлита ” край Созопол ще се преобрази в международен център на изкуствата с поддръжката на Музея Лувър.

Това бе доказано на среща на българския министър на културата Бойл Банов с френския му сътрудник Франк Ристер. Двамата разискаха опциите за съдействие сред двете страни в културата и опазването на културното завещание на среща в Париж във вторник, 22 януари.

“Проектът ми харесва, упорит е. Говорим за забавни неща, които не съм виждал преди, освен от историческа позиция, само че и от туристическа ”, сподели Франк Ристер.

Основна тематика в диалога сред двамата министри беше концепцията, предизвикала необятен интерес измежду публиките в България, за превръщането на остров “Св. Св. Кирик и Юлита ” край Созопол в Световен център на изкуствата с поддръжката на Музея Лувър.

“Французин прави първото археологическо изследване на острова още в далечната 1904 година Френски експерти не престават да работят на острова и до през днешния ден. Ето за какво единствено с Франция можем да превърнем тази концепция в действителност ”, сподели Боил Банов.

Според Франк Ристер френската страна има експертизата да направи този план. По думите му с изключение на Музея Лувър екип от експерти от министерството също ще окаже подпомагане. “Ще обединим старания, тъй че допустимо в най-кратък период нашите екипи, на Франция и България, да стартират да работят ”, уточни той.

Министър Банов предложения своя сътрудник да посетят в най-скоро време острова и Пловдив – Европейска столица на културата 2019 година

“Ще дойда с най-голямо наслаждение. Интересувам се от подводната археология. Нашето министерство има транспортен съд за проучване на подводната археология, който носи името на изтъкнатия френски публицист Андре Малро, министър на културата на Франция в държавното управление на Шарл де Гол. Сега имам достойнството да работя в неговия кабинет ”, уточни Ристер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР