Министърът на културата Боил Банов посети днес град Бойчиновци и

...
Министърът на културата Боил Банов посети днес град Бойчиновци и
Коментари Харесай

Боил Банов посети Бойчиновци и се срещна с ръководството на местното читалище

Министърът на културата Боил Банов посети през днешния ден град Бойчиновци и беседва с управлението на локалното читалище "Възраждане 1932 " и с част от читалищните дейци.

Министър Банов разгласи, че с бюджета за идната година се възнамерява 10 процентно нарастване на дотациите за читалищата, а с подготвяния Закон за читалищата ще се вкарат критерии, с които да се направи разграничаване сред работещи и фиктивни читалища. Тези, които развиват по-голяма активност, ще получават повече средства от министерството на културата.

С цел подсигуряване на най-хубавите заглавия за библиотеките към читалищата от идната година размерът на средствата, с които може да се кандидатства за закупуване на книги от читалищата, ще бъде повишен от 1200 на 5000 лв., разгласи министър Банов.

Той разяснява, че читалищата са основата за запазване духа в страната и поради това е значимо да разполагат с повече книги. Банов заяви, че от идната година ще бъдат подпомагани и библиотеки към учебни заведения, с цел да могат учениците да имат по-лесен достъп до разнообразни заглавия.

Министърът на културата прикани управленията на читалища, учебни заведения и общини да бъдат доста дейни и да аплайват за средства по всички вероятни стратегии, тъй като всяка година се отворят от ден на ден и повече благоприятни условия за финансиране в културната сфера.

От локалното читалище описаха на министър Банов какви самодейни сформира имат, какви празници и фестивали провеждат в Бойчиновци, какви награди са получили от свои участия във страната и т.н.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР