Министърът на иновациите и растежа връчи четири сертификата, издадени по

...
Министърът на иновациите и растежа връчи четири сертификата, издадени по
Коментари Харесай

Лорер връчи четири сертификата за инвестиции на обща стойност 30,5 млн. лв., които ще разкрият 170 нови работни места


Министърът на нововъведенията и растежа връчи четири документа, издадени по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ). Oбщaта стойност на вложенията по плановете е 30,5 млн. лева, като те ще разкрият 170 нови работни места. Два от насърчените планове са клас А – на “Ролпласт ” и „ Марели Системс “ и другите два са клас Б – на „ Смарт Органик “ и „ Шипка 99 “.

Лорер разгласи, че всички те са на експортно насочени компании, като два от тях са в общини с безработица над междинната за страната. „ В развой на узаконяване до седмици са още пет плана с общ размер на вложенията 101 млн. лева, които ще разкрият нови 1200 работни места “, добави той.

По думите му дейната работа по привличане на вложения у нас от началото на годината е довела до повишение на интереса на компании към страната ни. Министър Лорер цитира предварителните данни на Българска народна банка, съгласно които задграничните вложения в България са се нараснали двойно през първите два месеца на актуалната година, по отношение на същия интервал на миналата.

Министърът на нововъведенията и растежа уточни, че вложенията в страната не са единствено по линия на сертифицираните планове. „ В резултат на разговора с вложители през последните месеци имаме оповестени планове за уголемение на производството и създаване на нови фабрики от компании в България на стойност близо 250 млн. лева Те са в региона на автомобилостроенето, мебелната и текстилната индустрия “, добави той.

Новият изпълнителен шеф на Българската организация за вложения Богдан Богданов от своя страна съобщи, че България има опция да форсира процеса по привличане на вложения. „ Имаме целенасочена стратегия с предпочитани браншове с висока добавена стойност за идващите 18 месеца. Идеята е ние самодейно да се срещнем с евентуалните вложители, да разясним преимуществата за тях да бъдат в България. От друга страна да способстваме развиването на локалните компании, които сега са движещ фактор в стопанската система. Целим основаване на синергия сред фирмите, които оперират у нас и такива, които занапред целят на навлязат “, сподели Богданов.   

На днешната гала документ клас А получи „ Ролпласт Груп “ АД за капиталовия план „ Разширяване на индустриалната база 2021-2022 “, гр. Костинброд и гр. София. Инвестицията е на стойност 18 200 000 лева и планува откриване на 30 нови работни места.

Сертификат за инвестиция клас А получи също „ Марели Системс “ ЕООД за капиталовия план „ Увеличаване на размера на произвеждане на камини, разширение на индустриалната гама посредством започване на произвеждане на термопомпи въздух-вода за отопление и изстудяване и конвектори за отопление и изстудяване “, гр. Симитли. Проектът е на стойност 5 059 000 лева и планува разкриването на 115 нови работни места.

Сертификат за инвестиция клас Б беше връчен на компания „ Смарт Органик “ АД за капиталовия план „ Производствено-складова база за био храни “, община Божурище. Размерът на инвестицията възлиза на 5 000 000 лева и ще бъдат разкрити 15 нови работни места.

Сертификат за инвестиция клас Б получи и „ Шипка 99 “ АД за капиталовия план „ Модернизиране на предприятието посредством вложения в съоръжение за пакетиране и опаковка на създаваните артикули и в допълнение индустриално съоръжение “, гр. Първомай. Размерът на инвестицията възлиза на 2 172 000 лева и ще бъдат разкрити 10 нови работни места.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР