Министърът на икономиката определи като много полезен инструмент правителствения сайт

...
Министърът на икономиката определи като много полезен инструмент правителствения сайт
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Закон за таван на надценките е абсолютно неприложим

Министърът на стопанската система дефинира като " доста потребен инструмент " държавния уебсайт. В него може да следим цените на 30 продукта. Той е една от стпъките, предприемана от служебното държавно управление, в опит за преодоляване на цените на стоките.

" Сайтът наподобява добре изработен, само че значителният проблем е от кое място и защо се събира информация. Очевидно тя не се взима от самите търговци, а е към този момент събрана от няколко държавни институции.А и е доста условно какво назоваваме сирене, кашкавал и други артикули. Има голям диапазон от марки и качество ", изясни пред БНР Лъчезар Богданов, основен икономист в Института за пазарна стопанска система

Намерението е било да се основава публичен напън върху всеки съответен магазин, счита икономистът.

У нас има уебсайт, който показва отстъпките, предлагани в разнообразни търговски вериги, изясни още той.

Лъчезар Богданов дефинира като неуместен метода за набиране на информация за интернационално съпоставяне на цените

" Прочетох, че комерсиалните аташета ще я подават. Тяхната работа е да построяват икономическите и капиталовите връзки сред България и съответната страна. Да снимат цените на маслото и кашкавала е много неуместно ". 

Той заключи, че въпреки всичко е хубавото, че държавното управление не се пробва да влезе като слон в стъкларски магазин и да счупи пазарната стопанска система с нездравословни регулации. 

" Това може би е мекият вид. Нещо, което въпреки всичко се пробва да разбута системата, само че без да я счупи ". 

Богданов приема за добър метод концепцията на икономическия министър да се вършат отстъпки за гориво на снабдители, които доставят със артикули в по-слабо обитаеми места.

" Когато се вършат схеми за държавна помощ и поддръжка, дано да са целенасочени-там, където вземат решение някакъв проблем, а не да се раздават на всички. Това е стъпка в вярната посока ".

Икономистът обаче не може да се съгласи с концепцията на служебното държавно управление да има закон, с който да се вкара таван на надценките.  

" Това е неуместна концепция. Тя е нездравословна, тъй като счупва целия пазарен механизъм и договаряне. Може да направи стоките по-скъпи и да изгони по-евтините снабдители от пазара. Когато сложим таван на надценките, печелят по-скъпите снабдители. Това е безусловно неупотребим закон. По-скоро са приказки и отчитане на активност "

Цялото изявление на Силвия Великова с Лъчезар Богданов може да чуете в звуковия файл. 

По обявата работи: Мария Сивкова - Илиева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР