Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова нареди на Комисията

...
Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова нареди на Комисията
Коментари Харесай

Нинова нареди две ведомства да не допускат спекула на пазара

Министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова подреди на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) и на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) да изготвят проект за непоколебим надзор и недопускане на далавера с цените след влизане в действие на антикризисните ограничения на държавното управление.

Не бива да позволяваме нелоялни търговци да се пробват да натрупат облаги на гърба на народа “, съобщи тя, представена от пресцентъра на ведомството ѝ.

Освен икономическия и обществен резултат, част от ограниченията са ориентирани към изсветляване на бизнеса и понижаване на сивия бранш – такава е мярката 0% Данък добавена стойност на хляба, счита министърът.

“Искам всички структури на Комисията и Агенцията да създадат проект за непоколебим надзор – да не се пречи на правилните компании, само че тези, които спекулират с цени и укриват налози, да усетят цялата суровост на закона. Комисията за отбрана на потребителите и Държавната комисия по стоковите тържища и борсите да приготвят методика, по която да се регистрира резултатът от ограниченията след 01.07.2022 година, по какъв начин се отразяват те на потребителското търсене и на цените. “, добави тя.

На 18 май тази година, по който реализираха единодушие всички партии от ръководещата коалиция. Те плануват повишение на пенсиите с близо 20%, унищожаване Данък добавена стойност за хляба, по-високи данъчни облекчения за фамилиите с деца и отстъпки за горивата, в това число за бензин и дизел.

Съгласно решението на сътрудниците от ръководещата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените в този момент 6.1%, със приблизително 20%. Това включва твърдо нарастване на всички пенсии с 60 лв. и в допълнение процентно нарастване.

По така наречен " Швейцарско предписание " ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хиляди пенсионери от 1 октомври, като от 2008 година ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на растежа на средноосигурителния приход или 100% инфлацията, според от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за съответния пенсионер.

В антикризисния пакет са планувани също обезщетения поради високите цени на горивата.

Всички жители до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За период от една година Данък добавена стойност на хляба ще бъде редуциран до 0%.

За същия интервал Данък добавена стойност на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

По отношение на отоплението се планува в период от една година Данък добавена стойност за парно и топла вода да бъде 9%.

Ще бъде понижен също на 9% Данък добавена стойност за природен газ за крайни потребители/битови потребности за период от 1 година.

Продължава да бъде по-ниска Данък добавена стойност ставката във връзка с книгите в размер на 9%.

Освобождават се от данък електрическата енергия, природен газ и метан, плануват още антикризисния пакет.

В поддръжка на фамилиите с деца, като дълготрайна мярка се планува да бъде повишен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лева на 6000 лева годишно, като ще бъде дадена опция да се употребява на всеки три месеца през годината.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР