Министърът на икономиката Емил Караниколов, заместник-министър Лъчезар Богданов и началникът

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов, заместник-министър Лъчезар Богданов и началникът
Коментари Харесай

Емил Караниколов: Индустрията е готова незабавно да произвежда защитни облекла, 100 000 са нуждите за месец

Министърът на стопанската система Емил Караниколов, заместник-министър Лъчезар Богданов и началникът на Националния действен щаб за ограниченията против ковид ген. Мутафчийски дадоха отговор на въпроси на Илиана Беновска за производството на защитни дрехи и маса по време на брифинг от 9-ти март 2020 година

Илиана Беновска: Колко дрехи ще се произведат, какъв брой маски, какъв брой различен тип защитни средства, за какъв период и за каква стойност?

Емил Караниколов: Само за стойност към момента няма да отговоря, дано да забележим първо дали облеклата, още веднъж дублирам, те вървят за изпитване дали дават отговор за всичко това, което ви се сподели, макар че за някои от нещата, които се показват, имаме документи европейски.

Илиана Беновска: Прогнозно?

Емил Караниколов: Не, стойност сега няма да посоча. Към момента имахме поръчки, защото до момента работихме с еднодневни дрехи. Еднодневните дрехи за всички, освен за медицинските чиновници, само че хайде да ги нарека тези, които са на първа линия, бяха 111 000 на месец. 100 000 маски имаме на месец. Това е всичко, още веднъж Ви споделям, за идващите месеци е обезпечено.

Илиана Беновска: Колко последващи месеца.

Емил Караниколов: 2 или 3 несъмнено имаме все още. Това са еднократни. В случая нашият бизнес ни предлага такива, които могат да бъдат употребени неведнъж, има такава международна процедура.

Илиана Беновска: И какъв брой от тях ще се произведат?

Емил Караниколов: Нека да забележим проучванията, в случай че тези костюми дават отговор, Министерство на здравеопазването, Кризисният щаб ще създадат своя план, защото това са дрехи, които могат да бъдат употребени 50 пъти, или хайде да кажем 30, да не са 50, което значи, че фрапантно ще понижим, само че те пък ще бъдат по-скъпи от еднодневките.

Илиана Беновска: И задачите стотина хиляди да кажем за какъв период ще се произведат? Внос на плат и така нататък?

Емил Караниколов: Нашите производители на текстил обявиха, че в случай че им дадем материята и самата кройка, те неотложно ще стартират да работят за българското население. От платовете, които показаха, могат в действителност огромни количества да се набират, т.е. българската промишленост може да работи даже за експорт.

Илиана Беновска: Добре, тъй като сте министър на стопанската система и работите с точни цифри, въпреки всичко какво значи неотложно?

Емил Караниколов: В коя част неотложно?

Илиана Беновска: Като им осигурите плата, какво значи неотложно?

Емил Караниколов: Фирмите имат друг потенциал, едната компания, която предложи услугите си, има 2 000 служащи, имаме и друга, която има 150. Вие правете сметка. Хората са подготвени да работят, тъй като с тези костюми и маски те ще защитят и своите служащи. Имаме оферти за маски 20 000 дневно, 10 000 дневно, другите компании са разнообразни по величина и размери, т.е. все още ние към момента не знаем на кого ще възложим. Нека това да дава отговор на всички условия и Ви убеждавам, че по най-бързия метод ще разберете и компаниите, и възложителите, и периодите за осъществяване.

Илиана Беновска: След какъв брой време ще Ви стане ясно това?

Емил Караниколов: Надявам се до 2 дни да имаме резултатите от проучванията, въпреки всичко това са проучвания, на които държим, това са екипите за нашите доктори.

Илиана Беновска: Проф. Мутафчийски, това ли са потребностите, какви са потребностите съгласно Вас?

Проф. Мутафчийски: Прогнозните количества сме ги дали ние въз основата на това какво се употребява във ВМА за 24 часа.

Илиана Беновска: Колко?

Проф. Мутафчийски: 100 000 ще бъдат на месец потребностите, сред 100 и 110 хиляди на месец.

Илиана Беновска: Има ли опция да се изкушите, в случай че ви предложат по-висока цена на открито, да произвеждате за експорт?

Лъчезар Борисов: Приоритет е България, министър-председателят и Министерски съвет през вчерашния ден взеха решение, че се не разрешава експорт до облекчаване на българските потребности, т.е. ние ще изнасяме единствено тогава, когато се задоволят българските потребности.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР