Министърът на финансите Владислав Горанов очаква преди края на 2019

...
Министърът на финансите Владислав Горанов очаква преди края на 2019
Коментари Харесай

Горанов очаква да сме в чакалнята за еврото преди края на 2019 г.

Министърът на финансите Владислав Горанов чака преди края на 2019 година България да влезе в чакалнята за въвеждането на еврото – механизма ERM ІІ, а също по този начин и стопанската система на страната да нарасне с повече от плануваното. Това съобщи той по време на откриването на Пловдивския стопански конгрес в сряда вечерта.

" Ние използвахме мощното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, с цел да сложим на дневен ред един значим приоритет - присъединението към ЕРМ II и по-късно към еврозоната ", сподели Горанов. По думите му страната е следвала препоръките на западните сътрудници, че въвеждането на общата европейска валута у нас би трябвало да стане в тясно съдействие с Европейската централна банка при банковия контрол.

" Съвсем обозримо и в никакъв случай не е имало по-добър миг, с по-голямо доверие - и политическо, и икономическо, от страна на нашите западни сътрудници към вероятността България да влезе в по-близкия кръг на европейска интеграция. Надявам се първата стъпка към това - влизането в механизма ERM, да стане до края на годината и то преди нейния край ", сподели още финансовият министър.

Той предвижда, че упованията за растеж на стопанската система през тази година могат да бъдат леко надминати и още веднъж заявява пред събраните се представители на бизнеса, че налозите няма да се трансформират, а битката със сивата стопанска система остава приоритет.

Очакванията за по-висок от планувания в бюджета растеж Горанов изясни със сезонно неизгладените данни от първото тримесечие, които демонстрират 4.8 на 100 напредък. Сезонно неизгладените данни са по-добрият инструмент за прогнозиране на трендовете в стопанската система до края на годината, уточни той. Има три % растеж в промишлеността, има 3.6 на 100 растеж в услугите и растеж в потреблението, даде той други репери за по-.доброто показване на стопанската система от предстоящото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР