Министърът на финансите ще промени незабавно модела си на взаимодействие с

...
Министърът на финансите ще промени незабавно модела си на взаимодействие с
Коментари Харесай

Сглобката се тресе! Пеевски посъветва Асен Василев да преосмисли поведението си, Борисов с остра критика срещу ПП

Министърът на финансите ще промени незабавно модела си на взаимоотношение с Народното събрание, предизвести Пеевски

Нов трус заплашва (не)коалицията - ГЕРБ - ПП-ДБ - Движение за права и свободи. Това стана ясно след изявленията на Делян Пеевски, който се трансформира в нещо като представител на държавното управление и Народното събрание по едно и също време и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

" В последните дни буди неразбиране фактът, че финансовият министър Асен Василев е градивен в диалозите, водени в Народното събрание и по телефона, само че напускайки постройката на Парламента, като че ли освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското съглашение, показва назад мнение пред медиите ", написа Делян Пеевски в позиция, оповестена на уеб страницата на Движението.

„ В извършения диалог в Народното събрание, в който участваха и Бойко Борисов и Делян Добрев, тематиката беше разисквана задълбочено и при ясно заявена поддръжка за това да се извърши пакет от ограничения, с които да се реализира оптимално изсветляване на бизнеса, бе реализирано изрично общо единодушие, в това число и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%. Защото като политици, ние сме длъжни да следваме дневният ред на обществото и със всички свои решения за работим за богатството и ползите на хората. И разговорът, който имахме и на тази среща беше повече от добър “, съобщи Пеевски.

Той отбелязва, че часове по-късно министър Василев избра трибуната на Министерски съвет, с цел да се отметне от постигнатите сделки, а в ефира на бТВ в неделя още веднъж настоя за своето решение да върне 20% Данък добавена стойност за сектора.

„ Както към този момент декларирахме, парламентарната група на Движение за права и свободи няма да поддържа нарастването на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес. Това предложение евентуално няма да получи като цяло нужната парламентарна поддръжка. Следователно волята на болшинството е в посока опазване на 9% Данък добавена стойност за ресторантьорския бизнес, освен това дружно с осъществяването на изискванията за изсветляването му “, уточни Пеевски.

„ А що се отнася до изразеното от министър Василев недоумение и изненада, че е канен на срещи в Народното събрание, подсещаме, че по Конституция България е парламентарна република. Настоящата настройка е резултат от доверието, което гласоподавателите отредиха на партиите и обединенията в Народното събрание. Решението за тази сложна за осъществяване отговорност бе подбудено от нуждата да се излезе от спиралата на изборите, в която бяхме две години, и да се поеме по пътя на стабилизацията и евроатлантическата вероятност, които нямат опция “, съобщи депутатът от Движение за права и свободи.

Законодателят, в лицето на парламентарните групи, излъчили и подкрепящи държавното управление е задължен да пази ползите на хората в страната, съобразявайки всяко свое решение с тази отговорност. А отговорност и дълг на представителите на изпълнителната власт – министър председател и министри е да извършват тези политики.

„ Дълбоко имам вяра в това, че разсъдъкът ще надделее над персоналните упоритости и със съзнанието за мястото на всеки един в тази формула на властта, министърът на финансите ще премисли модела си на взаимоотношение с Народното събрание, изключително в навечерието на приемането на най-важния за него Закон за държавния бюджет. Защото нито той, нито цялото ни общество се нуждае от една изкуствено провокирана дестабилизация “, уточни Пеевски.

Според него стабилността на страната, салдото сред управляващите и положителният разговор сред политиците са ключът към постигането на значимите национални задания, които стоят пред нас, на които хората чакат и разчитат.

В същото време водачът на ГЕРБ Бойко Борисов също подлага на критика ПП-ДБ за метода им на връзка с миньорите.

Начинът на връзка на ПП/ДБ с енергетиците е извънредно неверен. Така надменно не може да се комуникира с притестиращите, те са български жители, разяснява Борисов.

" Искам да се обърна към премиера, държавното управление и миньорите: Блокирането не е излаз, тормози доста други жители. Трябва да се успокои диалогът и арогантното държание. Разговарях с Асен Василев и споделих, че ние няма да подкрепим това за ДДС-то за ресторантьорите, които претърпяха доста в ковид-истерията ", уточни той.

И добави: " Против съм народен представител от една партия да става началник на специфични служби. Тези шефове са назначавани по времето на президента Радев, Кирил Петков и Асен Васелив. Работили са с тях. Няма един човек, който да се е усмихнал на наша фотография. Оставиха ни в петък вечерта да пазиме Закона за енергетиката, а те (бел.ред. ПП/ДБ) отидоха на предизборна акция. В ден, в който хиляди стачкуват, в Народното събрание сме оставени сами, ядоса се той. Хората си направиха изводите, доста се разминаваме с ПП-ДБ ".

" Оставиха ни в петък вечерта да пазиме Закона за енергетиката, а те отидоха на предизборна акция. В ден, в който хиляди стачкуват, в Народното събрание сме оставени сами ", сподели Борисов по адрес на сътрудниците си от ПП-ДБ. Според него те са били длъжни да бъдат в Народното събрание в този миг. 

" Те са привикнали да ни пратят нещо, нашите депутати работят по плановете, по законите, и след това те излизат и споделят, че са създали нещо. Последните три години българите от ден на ден си направиха изводите кой какво прави и какво е направил ", сподели Борисов.

Лидерът на ГЕРБ разяснява и смяната на ставката Данък добавена стойност за ресторантьорите по този начин:  " Разговарях с Асен Василев и споделих, че ние няма да подкрепим това за ДДС-то за ресторантьорите, които претърпяха доста в ковид-истерията, уточни Борисов.

И добави: Що се касае до службите - всичко свършихме, та в този момент стигнахме до службите. В момента ръководителите на тези служби се употребяват с огромно доверие от сътрудниците и неслучайно шефът на ДАНС бе награден в Съединени американски щати с най-високата премия. Да приказваш на ангро, че там има съветски шпиони в ДАНС.... дано им извадят имената и да ги дадат на прокурор, тъй като това би било национално изменничество. С дейностите си не са ми създали усещане, че шефовете би трябвало да бъдат заменени. Това ще се приказва след изборите, има доста неща да се правят преди този момент. Против съм народен представител да отиде и да стане началник на работа, не е вярно, отсече Борисов, като добави:

Тези шефове са назначени по времето на Румен Радев, Кирил Петков... работили са дружно години наред. Няма нито един, който да се е усмихнал на наша фотография - всичко е изринато и изчистено, изчегъртано. Власт, власт възпира. Когато има служби, които не слушат нито мен, нито Радев, нито другите, тогава няма да има корупция. Ние доста се разминаваме. Нека не ни предизвикат с внасяне на законите, няма да ги подкрепим. 

Лидерът на ГЕРБ разгледа  стадиона на " Локомотив " Пд, по който има още работа.

" След стадиона на Ботев в " Локомотив " към този момент също гледат с оптимизъм към бъдещето. Отборът им е първи. Както постоянно съм споделил, аз нямам неизпълнено заричане. Който и да е притежател – те знаят, че вярата им е в нас. Според мен по тази причина хората чакат тази политика за създаване на инфраструктура да продължи. Обещали сме и начело паркингът да стане. Ще се получи едно прелестно комплексче ", съобщи Бойко Борисов.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg