Министърът на финансите Росица Велкова-Желева инициира и проведе днес последователно

...
Министърът на финансите Росица Велкова-Желева инициира и проведе днес последователно
Коментари Харесай

Министър Велкова се срещна с представители на работодателите, синдикатите и местната власт


Министърът на финансите Росица Велкова-Желева инициира и организира през днешния ден поредно срещи с представители на работодателските организации, на общините и синдикатите. Основната им цел е да бъдат детайлно показани целите в работата на Министерството на финансите през идващите няколко месеца и да се реализира потребен разговор и дейно партньорство с бизнеса, локалната власт и синдикалните организации, оповестяват от пресцентъра на финансовото ведомство.

Министър Велкова уточни като задача от първостепенна значимост за финансовото министерство да извърши уговорките си по подготовката и провеждането на изключителните избори за народни представители. „ Друга незабавна задача е осъществяването на бюджета за 2022 година и обезпечаване на ликвидност, за финансиране на разноските по този начин, че да бъдат реализирани фискалните цели, гласувани в обновения закон за бюджета за тази година “, акцентира служебният министър на финансите. „ Основният напън на разноските се чака да е през месеците ноември и декември “, съобщи министър Велкова по време на срещата си с организациите на работодателите в България.

Тя добави, че се работи за приемане на първото заплащане по Плана за възобновяване и резистентност, по линия на който се чакат 2,6 милиарда лв. и ще бъде декларирано в края на август. Очакването е до края на месец ноември тези средства да бъдат получени. Предприемат се дейности за реакция на енергийната рецесия, обезпечаване на обезщетения за високите цени на природния газ и електрическата сила. Министерството на финансите продължава работата по подготовката на страната ни за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване и еврозоната.

На срещата участваха представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара – съюз на българския бизнес, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и на Съюза за стопанска самодейност. Те сложиха въпроси,  свързани с енергийната рецесия и рецесията с доставките на природен газ, механизмът за отплата, индексацията на договорите и предвидимостта на средата. Изразиха опасенията си, свързани със закъснение на предстоящите средства по ПВУ, забавянето на инфраструктурните планове, размера на фискалния запас и други

По време на втората от поредицата срещи финансовият министър и представителите на Националното съдружие на общините в България разискаха организационно-техническата подготовка на изборния ден, както и настоящите проблеми на българските общини, свързани с доставките на газ и цените на енергоносителите. Министър Велкова изясни проектите на МФ да изготви базов бюджет в осъществяване на утвърдената бюджетна процедура за 2023 година От своя страна изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева добави, че в плана на бюджет Сдружението ще сложи като акцент изравнителната дотация, която до този миг обичайно е с най-нисък растеж. Сред разискваните тематики бяха и вероятни промени, които да бъдат включени в пакета данъчни закони, които всяка година МФ изготвя.

Министър Велкова срещна представителите на КНСБ и КТ „ Подкрепа “ с работата по осъществяването на бюджета за 2022 година „ Извършват се разбори за осъществяването на приходите, като акцентът е върху отражението на понижените от началото на месец юли данъчни ставки. За момента не се постанова актуализация на бюджета за тази година, защото чакаме да получим заложените доходи за тази година “, акцентира финансовият министър. Сред останалите тематики, разисквани по време на срещата, бяха опциите за увеличение на минималната работна заплата, обезщетенията за небитовите консуматори на електрическа сила и стъпките за въвеждане на еврото в България.

Всички участници в срещите потвърдиха, че в тяхно лице министърът на финансите има благонадежден сътрудник, на чиято експертиза и поддръжка може да се разчита в актуалната спешна обстановка. Тя им благодари, като акцентира, че единствено с обединени старания може да се реализира допустимо най-хубавото за страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР