Министърът на финансите обяви новина по важен за страната международен

...
Министърът на финансите обяви новина по важен за страната международен
Коментари Харесай

Министър Василев: Подготовката на България за членство в еврозоната върви по план

Министърът на финансите разгласи вест по значим за страната интернационален въпрос.

Подготовката на България за участие в еврозоната върви по проект. Това излиза наяве от публикация на вицепремиера Асен Василев, оповестена в бюлетина на Асоциацията на комерсиалните банки. През пролетта и лятото се чака осведомителна акция, с цел да се приготви обществеността за прекосяването към еврото като национална валута.

В обявата на вицепремиера Асен Василев не се загатва дата за прекосяването от лев към евро, само че неведнъж той е заявявал, че остава индикативната дата от януари 2024 година.

От публикацията на Василев излиза наяве, че техническата работа по процеса върви по проект, а предстоящата акция цели да осведоми хората и бизнеса за идната промяна на валутата, която по никакъв метод няма да заплаши стабилността на финансовата система.

Василев обръща внимание на основната роля на банките за икономическия напредък, както и върху дълговата политика на страната.

Тази година предстоят погашения за към 3 милиарда лв., както и финансиране на недостига. Това най-вероятно ще наложи излизане на интернационалните дългови пазари, разяснява Василев, като акцентира, че емисионната политика на държавното управление ще бъде предвидима.

В Бюлетина на Асоциацията на комерсиалните банки има и публикация на гуверньора Димитър Радев, в която той акцентира стабилността на банковата система, отбелязва БНР.

" От източник на проблеми в предишното, в този момент системата е в основата на стабилността ", акцентира Радев. За следващ път той напомня, че високите равнища на кредитиране могат да се окажат рисков фактор, поради който Централната банка ползва нужните политики, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР