Министърът на енергетиката връчи специален плакет на EVN България, удостоверяващ

...
Министърът на енергетиката връчи специален плакет на EVN България, удостоверяващ
Коментари Харесай

EVN направили 2 милиарда лева преки инвестиции

Министърът на енергетиката връчи специфичен плакет на EVN България, удостоверяващ достиженията на компанията по случай 17-тата ѝ годишнина и достигането на 2 милиарда лева директни вложения в страната. Това стана на особено събитие в София на 19 май 2022 година Министър Николов връчи плакета на Александър Сипек, ръководител на Съвета на шефовете на EVN България и на Калина Трифонова, заместник-председател на Съвета на шефовете на компанията.

В своето одобрение към EVN България министър Николов отличи активността на компанията като един от най-стабилните и устойчиви вложители в българската енергетика. Той означи, че в случай че инфраструктурните компании в България влагат като EVN България, то спестяванията по мрежата могат да бъдат еквивалент на половин нуклеарен реактор.

От своя страна Александър Сипек акцентира уговорката на EVN към развиването на българския енергиен бранш и обслужване на клиенти. " Ние постигнахме доста през тези последни 17 години, само че имаме и доста нови проекти отсега нататък “, съобщи той, наблягайки че EVN е дълготраен вложител и стратегически сътрудник на България. " Един от най-ясните индикатори за сполучливото потребление на вложенията от компанията е намаляването на софтуерните разноски по разпределителната мрежа. " Това, което ние успяхме да реализираме е да понижим тези загуби от 19,5% през 2005 година до близо 7% през 2021 година Намалението е с помощта на вложения в модернизиране на мрежата, отдалечено отчитане и ръководство. По-малкият софтуерен разход значи по-малко разноски в мрежовите цени. Означава и отговорно отношение към климата и спестена сила от 1000 GWh (гигаватчаса) и 600 000 тона СО2 – една от най-големите енергийноефективни ограничения в страната ", сподели още Сипек.

В своята тирада Сипек акцентира и приносът на EVN Топлофикация към чистия въздух в Пловдив и обстоятелството, че към 2022 година компанията е към този момент с напълно нови индустриални мощности, включващи съвременна когенерационна централа и 5 водогрейни котeла, които подсигуряват бъдещето на услугата за втория по величина град в България.

" Достигнатите от нас вложения от 2 милиарда лева в България съставляват близо 7% от всички вложения в енергийния бранш в България от 2005 година до момента. Това са вложения, осигуряващи работни места както в компанията, по този начин и при нашите подизпълнители, 99% от които са сдружения, основани в България. Тези вложения играят решаваща роля и за районното развиване. За целия интервал EVN е осигурила приблизително по 4% от всички вложения във всяка една от 9-те области в Югоизточна България, в които работим. Така способстваме както за икономическия напредък на районите, по този начин и за привлекателността им за правене на бизнес “, акцентира Сипек.

" По отношение на бъдещето за нас приоритет остава сигурността на доставките на електрическа енергия, обслужването на клиентите по един съвременен и все по-дигитален метод и поддръжка на развиването на възобновимата сила, както в частта присъединение към мрежата, по този начин и като наше EVN произвеждане “, показа Сипек. " Ние в EVN България от дълго време сме част от енергийния преход. До този миг нашата разпределителна компания в Югоизточна България е включила 786 MW (мегавата) ВЕИ централи, най-големият брой в България. От тях съвсем 600 MW са единствено фотоволтаични централи “, сподели още Сипек.

" Два милиарда лв. вложения не са единствено едно число. Това са напъните, професионализмът и всекидневната работа на всичките 2300 чиновници на компанията. Усилията на нашите сътрудници и подизпълнители, които вършат допустимо сполучливото осъществяване на нашите цели “, съобщи Калина Трифонова. Тя акцентира, че е изключително щастлива, че през тези 17 години, макар всички провокации, екипът на компанията с изключение на професионалните си отговорности по гарантиране на енергийната сигурност и непрекъсваемост на доставките и надграждане и възстановяване на потребителските услуги и задоволеност, не се е отказал и от добротворството. Сътрудници на EVN България са осъществили стотици дела и доброволчески начинания в интерес на обществото и природата.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР