Министърът на енергетиката Теменужка Петкова запозна заместник-помощник секретаря в Бюрото

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова запозна заместник-помощник секретаря в Бюрото
Коментари Харесай

Министър Петкова информира Сандра Удкирк от Държавния департамент на САЩ за IGB


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова срещна заместник-помощник секретаря в Бюрото за интернационалните енергийни въпроси към Държавния департамент на Съединени американски щати Сандра Удкирк с дейната работа на държавното управление за обезпечаване диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за страната и района. Разговорите се водиха в границите на петото съвещание на Консултативния съвет за създаване на Южния газов кулоар, който се организира в гр. Баку, Азербайджан. В центъра на полемиката бе напредъкът по реализация на междусистемната връзка Гръция-България, която има основно геостратегическо значение за целия район на Югоизточна Европа, оповестиха от пресцентъра на министерство на енергетиката.

Въпросът със структурата и източниците за финансиране на плана е решен напълно, осведоми Петкова. Тя напомни, че е обезпечена държавна гаранция за плана в размер на 110 млн. евро, както и спомагателен грант от 39 млн. евро от Европейските структурни и капиталови фондове.

Към сегашния миг планът е в решителната си фаза, чака се до края на месец април да приключат публичните поръчки за избор на инженер-консултант, за снабдител на тръби и за строителство. Непосредствено по-късно ще бъде даден старт на строителството на газопровода.

Интерконекъорът ще бъде въведен в употреба към 2020 година в синергия с плана ТАП, сподели енергийният министър.

Г-жа Удкирк оцени високо напъните на българското държавно управление за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и заявява поддръжката на Съединени американски щати за реализирането на тази цел. За България и Европа е от основно значение да диверсифицират източниците и маршрутите си на природен газ и вашата страна има извънредно значима роля в тази верига, акцентира тя.

Намерението на българското държавно управление да взе участие като акционер в построяването на терминала за полутечен природен газ край Александруполис също получи поддръжка от Съединени американски щати. И двете страни се съгласиха, че това е основно изискване за обезпечаване на полутечен газ и от по-далечни дестинации, като Съединени американски щати, Катар, Алжир и други Сандра Удкирк оцени високо фокуса на целия Европейски съюз върху търговията с полутечен природен газ, който се следи през последната година.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР