Министърът на енергетиката Теменужка Петкова участва в проведеното вчера заседание

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова участва в проведеното вчера заседание
Коментари Харесай

Националният съвет на АИКБ поиска от министъра на енергетиката спешни реформи

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова взе участие в извършеното през вчерашния ден съвещание на Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) със своя екип, част от който бяха изпълнителният шеф на ЕСО Ангелин Цачев, заместник-изпълнителният шеф на БЕХ Северин Въртигов, шефът на дирекция „ Енергийни тактики и политики за стабилно енергийно развиване “ Николай Налбантов и други Срещата се състоя по самодейност на работодателската организация, откакто от началото на 2019 година българският бизнес заплаща цена на електрическата енергия постоянно в пъти по-висока от междинната в Европа.

Членовете на Националния съвет бяха единомислещи и настоятелни в настояването си за поредност и резистентност при определянето на държавните политики за развиване на електроенергийния бранш, при съблюдаване на правилата за конкурентност, бистрота и равнопоставеност.

„ Повод за острата ни реакция е следващото ескалиране на цените на сегмент „ Ден напред “ на Българска самостоятелна енергийна борса, което от дълго време не е индивидуален случай. Ако нещата в бранш енергетиката продължат по този метод, това ще е пагубно за българската промишленост и стопанската система на страната “, съобщи ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев. „ Реформите не търпят отсрочване. НЕК би трябвало да се преструктурира допустимо най-бързо посредством делене на дейностите по социална доставка и по произвеждане и търговия с електрическа сила за отбягване на операции. Държавата би трябвало да сътвори условия за действителна конкуренция сред производителите на електрическа енергия, пазарна интеграция със прилежащи страни във всички пазарни сегменти. “

Според АИКБ пазарът на електрическа енергия за бизнеса у нас е манипулиран и се основава неестествен търговски недостиг, макар двойно по-високия потенциал на настоящите мощности спрямо вътрешното ползване. За това „ спомага “ и неприемливата пазарна централизация реализирана от свързвани с Христо Ковачки компании и неприемливото им пазарно държание. На фона на незначителни разлики по отношение на последните години в параметрите произвеждане, ползване и експорт, се следи фрапантно и голословно покачване на цените, в което няма никаква пазарна логичност. Работодателите показаха, че през последните три месеца неведнъж е имало случаи, в които сдруженията от Български енергиен холдинг и в частност НЕК и Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 са предложили незадоволителни количества, поради което цените на тока за бизнеса у нас са били най-високите в Европа. Това е била и повода да бъдат сезирани КЕВР и Прокуратурата от работодателски организации. Подготвят се и нови сигнали.

АИКБ смята, че сходни операции могат да бъдат прекъснати с дейно ръководство на държавните централи и упорства сдруженията от БЕХ да оферират на сегмент „ Ден напред “ съответни количества при ценова конструкция, аналогична на одобрената по уговорката с Европейската комисия, както и с обезпечаването на потенциали за съответен импорт на електрическа енергия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР