Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна със синдикалните организации

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна със синдикалните организации
Коментари Харесай

Петкова и синдикати не се разбраха за цената на въглищата, готви се протест

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна със синдикалните организации на КНСБ и КТ " Подкрепа " в " Мини Марица-изток " ЕАД, както и с ръководителите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов. В диалога участваха също и двамата заместник-министри Красимир Първанов и Жечо Станков, както и изпълнителните шефове на БЕХ ЕАД и на държавните мини - Петьо Иванов и Андон Андонов. Повод за полемиката е настояването на синдикалните организации за повишение цената на въглищата.

КТ " Подкрепа " желае повишение на цената на въглищата с 15%. Потвърждават, че митинг ще има от 11 до 16 часа във вторник 24 април, обясниха те. Цената на въглищата не е пипана от 10 години, допълват синдикатите. " Подкрепа " не смятат, че диалозите са завършили, само че няма да стачкуват всички, които могат, с цел да не става Апокалипсис. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров счита, че митингът няма да реши казуса, само че синдикатите по места ще решат дали да се включат в митинга.

" Искането е 15 % повишаване на въглищата, които се добиват в мини " Марица Изток ". Ако нарастне цената, токът за бита и бизнеса ще скочи с 2 % ", изясни Петкова. Според нея, Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " сега е в затруднено финансово положение заради покачващата се цена на въглеродните излъчвания.

" Разбирам желанието на сътрудниците за поправяне на цената, само че то би трябвало да се преглежда в подтекста на цялостното положение на енергийната система ", добави тя.

" През предходната година бяха платени 120 млн. лева за излъчвания, а през тази сумата към този момент е 200 млн. лева Тази наклонност ще продължи, а ТЕЦ-а и мините са неразривно свързани в системата. Евентуално повишаване на въглищата ще утежни в допълнение положението на Топлоелектрическа централа 2 ", добави Петкова.

В момента в " Мини Марица-изток " ЕАД няма забавени заплати или неизплатени обществени заплащания към чиновниците си, няма и просрочени отговорности към контрагенти. Приходите на сдружението за 2017 година са с 56 млн. лева повече по отношение на 2016 година Към днешна дата средствата по сметките на компанията са 41 млн. лева По предварителни данни се чака сдружението да регистрира минимална облага към 7 млн. лева за 2017 година Инвестиционната стратегия се извършва по отношение на авансово избрания график - следва за нови багери да бъдат вложени 85 млн. лева

Петкова подчертава върху напъните на държавното управление да резервира потенциала на топлоелектрически централи в страната. " Ние сме изцяло наясно със общественото значение на комплекса " Марица изток " за района и за нас е значимо той да бъде непокътнат ", изясни тя.

" В подтекста на по-рестриктивните екологични условия, гласувани на европейско ниво, държавното управление е ангажирано и работи интензивно за опазване потенциала на топлоелектрическите централи в България. Те са базови мощности, които създават над 40% от електрическата енергия в страната ", добави Петкова. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР