Министърът на енергетиката Росен Христов увери депутатите на енергийната комисия,

...
Министърът на енергетиката Росен Христов увери депутатите на енергийната комисия,
Коментари Харесай

Росен Христов: Договорът с Боташ е за ползване на инфраструктурата ѝ

Министърът на енергетиката Росен Христов увери депутатите на енергийната комисия, че договорът сред " Булгаргаз " и турската компания " Боташ " е за инфраструктура, посредством която да бъде доставян полутечен газ посредством танкери по море.

" Тук приказваме за запазване на потенциал, втечняване и пренос до гранична точка България по мрежата на " Боташ ". Всички спекулаци, че се купува газ съветски, неруски или какъвто и да било различен са погрешни ", акцентира той.

Посочи, че структурата на контракт е сходна с сделката с Гърция да се употребява терминала на остров Ревитуса и използването на потенциала на бъдещия терминал в Александруполис.

Допълни, че подред този контракт, чиято стойност не е оповестена поради комерсиална загадка, България купува газ и би трябвало да го достави до турските териториални води, а " Боташ " поема ангажимент по регазификация и доставка. Обяви, че цената на услугите е незначителна спрямо цената на газа, който образува и главния разход. Обясни, че този контракт дава опция България да доставя по него и за други прилежащи страни, а също така го няма казуса като с Гърция, в случай че нейните терминали не работят, тъй като Турция има повече и е неин избор кой терминала ще употребява, с цел да втечнява газа, платен от България.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР