Министърът на електронното управление в предишното правителство Божидар Божанов обяви,

...
Министърът на електронното управление в предишното правителство Божидар Божанов обяви,
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Внасяме законопроект, който ще задължи Facebook да идентифицира тролове и анонимни профили

Министърът на електронното ръководство в предходното държавно управление Божидар Божанов разгласи, че импортираният от “Демократична България ” законопроект против дезинформацията ще задължи обществените мрежи да положат повече старания за идентифициране на анонимни сметки и тролове.

Законът ще добави към този момент настоящия Акт за цифровите услуги на Европейския съюз, който изисква повече бистрота и информация от Фейсбук и Twitter. Според Божанов борбата би трябвало се насочи към злоупотребата на подправените профили с логаритмите на обществените мрежи, които работят като механизъм за разпространяване на дезинформация. 

“Дезинформацията в действителност е огромно предизвикателство, тъй като тя употребява европейските ни полезности за независимост на словото и през тях прониква в мозъците и сърцата на хората посредством подправени вести, полуистини и други пропагандни техники ”, посочи националният представител в изявление за “Дарик ”. Борбата с механизмите за разпространяване, вместо със същността на наличието, икономисва на Европейската комисия и държавите-членки на Европейски Съюз риска от впускане в цензура. Божанов добави, че от признатия преди месец правилник на Европейски Съюз не следва Европейската комисия и страните-членки да вземат решение кое виртуално наличие е подправено и кое – не. 

Допълнителна изгода от новото законодателство е опцията за извънсъдебно споразумяване на разногласия. “Ако обществена мрежа – Twitter или Фейсбук – ви блокира за ваше законно мнение, както се случи с редица проукраински гласове, заглушени от тролове при започване на съветската експанзия против Украйна, ще можете да обжалвате освен пред Фейсбук, само че и в извънсъдебни самостоятелни борби. Това ще ви отбрани от троловете, които с изключение на да популяризират дезинформация, блокират и същински консуматори. ”, обясни някогашният министър. 

Според Божанов построяването на резистентен потенциал и експертиза в областта на киберсигурността ше е измежду основните цели за България и света през актуалното десетилетие. Справянето с провокациите в региона няма да е бързо и ще изисква съдействието както на университетите, по този начин и на частния бранш.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР