Министърът на електронното управление Божидар Божанов публикува изключително важна и

...
Министърът на електронното управление Божидар Божанов публикува изключително важна и
Коментари Харесай

Министър Божанов осветли всички държавни плащания от 2006 година досега

Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов разгласява извънредно значима и доста забавна информация, обвързвана с държавните заплащания към компании, лица и медии от доста години обратно. Това дава опция да се проследят по какъв начин транзакциите се насочват към избрани компания, когато дадена партия е на власт. Може да се види и кои медии по какъв начин са " блажили " и за какво след това са благоразположени към дадени ръководещи.

ЕТО КАКВО ОБЯВИ МИНИСТЪР БОЖАНОВ:

Преди няколко седмици Министерският съвет одобри решение, с което разпореди на министъра на финансите и минист

ъра на електронното ръководство да разгласяват самостоятелните транзакции от системата за бюджетни разплащания (СЕБРА) от 2006 година до момента. Предложението беше взаимно импортирано от мен и министъра на финансите.

От тази седмица данните към този момент са качени на портала за отворени данни. 900 MB файл с данни всяко едно заплащане (над 5000 лв) за всички разноски, като се изключи заплати и осигуровки. Очакваме в идващите седмици институциите в бранш " сигурност " да дадат единодушие за издание и на техните данни.

От това може да се види на кого е плащала страната най-вече в даден бранш, кои компании стартират да получават повече пари при идване на власт на едно или друго държавно управление (напр. растежът на заплащания към някои строителни компании в последния мандат на ГЕРБ е любопитен). Може да се види кои заплащания се разминават от оповестените по публични поръчки (т.е. или попадат в изключения по Закон за обществените поръчки, в това число инхаус, или са сключвани необявени спомагателни споразумения). Плащанията към медиите също могат да се видят, с цел да си разбираем за какво една или друга медия е благосклонна към властта.

Досега данните от СЕБРА бяха обществени единствено в систематизиран тип - кои институции какъв брой заплащат всеки ден. Но не и на кого, не и с индивидуализирани транзакции, не и защо тъкмо. Сега това се трансформира и оттук насетне всяко заплащане ще би трябвало да се появяват на портала за отворени данни най-късно месец, откакто е направено. Освен решението на Министерския съвет, тази седмица публикуваме и разпоредба, която стабилно да уреди това обвързване на изпълнителната власт.

Прозрачността е мощна антикорупционна мярка. Когато планиращия да злоупотреби с обществени средства знае, че досегашните похвати за заобикаляне на публикуването към този момент няма да работят, би се замислил дали да злоупотреби. Това качва и политическата цена на корупцията - към този момент вместо да има просто едни обвинявания, ще се виждат цифри и графики, които демонстрират действителните измерения на корупцията. Докато имаме прокуратура, която не повдига обвинявания за корупция, то най-малко да бъде плащана политическата цена за такива дейности.

Това е единствено една от ограниченията за антикорупционна бистрота, която сме подхванали. Смятам, че като държавно управление сме длъжни да осветим работата на страната, тъй като тя би трябвало работи за хората и пред хората.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР