Министърът на екологията Нено Димов ще търси съдействие за общ

...
Министърът на екологията Нено Димов ще търси съдействие за общ
Коментари Харесай

Очаква ли се нашествие на дизелови автомобили у нас

Министърът на екологията Нено Димов ще търси подпомагане за общ европейски правилник, тъй че страните, които не разрешават дизеловите коли, да лимитират износа им към други страни. В утринния ни блок той сподели, че сходни забрани изкривяват пазара и е редно, който ги вкарва, да отбрани останалите страни. Как България ще спре напора на дизелови коли - репортаж на Зоя Велинова.

Ще се трансфорат ли Балканите в автоморга на дизелови коли след решението на Германия да забрани влизането им в своите градове.

Според министър Нено Димов една от ограниченията против нахлуването им у нас е със по - строги механически прегледи.
Нено Димов, министър на околната среда и водите: Със законови промени се вкарват повишени условия към техническия обзор. Не единствено за спирачки, кормилна система, само че и от позиция на околната среда, замърсяването на въздуха и изпускането на газовете. инж. Тодор Христев - шеф на автосервиз, гр. София: Напълно е допустимо да завишим критериите към колите при техническите прегледи, само че това ще докара до към 20% отпадане на колите, които в този момент се движат по пътищата на България и това ще е проблем към крайния консуматор.  Нено Димов: Ще променим екотаксите за новите и старите коли Нено Димов: Ще променим екотаксите за новите и старите коли
Темата за мръсния въздух се повдига за първи път на толкоз високо равнище, България сложи тематиката, с помощта на европредседателство. Това е проблем,...

Опитахме да съпоставим какъв брой повече дизеловите коли замърсяват въздуха спрямо бензиновите. Според експерти, това е допустимо да стане единствено в профилирани лаборатории, със скъпо съоръжение. Безспорно, обаче, дизеловите коли са по- икономични, само че по-големи замърсители.
инж. Георги Илиев - притежател на автосервиз, гр. София: Най-тежкото замърсяване на дизеловия автомобил са фините прахови частици, които са потвърдено канцерогенни. Второ са азотните окиси, които се отделят при изгарянето на дизела.
Днес министър Димов заяви, че престои смяна на екотаксите, които ще скочат фрапантно за старите атомобили.
Нено Димов, министър на околната среда и водите: За електроавтомобилите няма да има екотакса, за хибридите ще бъде доста понижена, за новите коли също ще бъде понижена, тези които са до 5 години ще бъде непокътната, а за по-старите ще бъде увеличена.
В момента за лек автомобил до пет години екотаксата е 190 лв., а над пет години 275 лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР