Министър Велислав Минеков се срещна днес в Министерството на културата

...
Министър Велислав Минеков се срещна днес в Министерството на културата
Коментари Харесай

Министърът на културата се срещна с директорите на културни институции

Министър Велислав Минеков се срещна през днешния ден в Министерството на културата с шефовете на държавните културни институти в региона на музикално-сценичните изкуства. На инициираната от министъра среща шефовете на културните институти разговаряха с него за положението и проблемите в бранша.

„ Зная, че към този момент сте провеждали срещи в сходни формати, само че с този екип не сте. Ясно е, че ситуацията е доста тежко – обстоятелствата са тъжни, а анализът - заплашителен. Но мисля, че в този момент е по-добре да създадем нещо, в сравнение с нищо. Отворен съм към всевъзможни предложения”, акцентира министър Минеков. В срещата взе присъединяване и отрасловият зам.-министър проф. доктор Борислава Танева.

Ръководителите на културните институти споделиха някои от своите терзания, свързани с възобновяване на активността от последствията от пандемията от COVID-19. Изказани бяха отзиви във връзка с позитивните и негативните страни на делегираните бюджети, както и отражението на така наречен Методика и единните разходни стандарти върху активността и естественото действие на институтите в региона на музикално-сценичните изкуства.

 Велислав Минеков

Много от техните шефове обърнаха внимание на обстоятелството, че финансирането за тях не е добре да се случва по осреднени стойности, а следва да се регистрират спецификите на всеки един културен институт , тъй като от тях зависи и поддържането на неговата аудитория. По думите им е належащо да се вземат поради фактори като социално-демографския, като сградния фонд, вида обитаемо място, дилемите, които си е сложил институтът. А във финансирането да се заложат статична част (заплати и сграден фонд) и динамична част (субсидия върху приходите).

Обсъдена бе и опцията за меценатство, която, по думите на участниците в срещата, не може да се оползотворява добре при в този момент настоящия Закон за меценатството.

 Велислав Минеков

Дискутирана бе нуждата от привличането на общините по места към поддръжка на институтите, като бе препоръчано това да се регламентира и законово, с цел да има резистентност. Министър Минеков благодари за предлагането за по-широка полемика и разгласи желанието си да предложения на среща в по-широк формат зам.-кметовете по просвета в страната, с цел да може да се подсигурява провеждането на съответна национална политика в региона на музикално-сценичните изкуства.

Директорите изрекоха и терзания по отношение на идната 2022 година, която се обрисува като извънредно сложна за възобновяване на естествената активност на цялостен потенциал на институтите и завръщането на публиката в тях. Те показаха вяра, че ще получат опция да възнамеряват умерено активността си до края на актуалната година, защото и сега им се постанова да правят разноски, които към момента не са сигурни, че ще съумеят да бъдат покрити. По думите им е належащо да има гаранция за заплатите и осигуровките в бранша с визия и по-напред в бъдещето.

В края на срещата бе взето решение всички оферти да бъдат подадени в писмен тип и да бъдат разисквани на последваща полемика в Министерството на културата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР