Министър Цецка Цачева и Директорът на Агенцията по вписванията Зорница

...
Министър Цецка Цачева и Директорът на Агенцията по вписванията Зорница
Коментари Харесай

БСП подпука Агенцията по вписванията и поиска да хвърчат глави

Министър Цецка Цачева и Директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова да понесат отговорност за рецесията с Търговския указател и да изоставен постовете си неотложно. Това съобщи заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков.

Зарков добави, че Българска социалистическа партия чака отговори на редица въпроси, само че не от тях. Ако не последват оставките на Цачева и Даскалова, в първите дни на Народното събрание това ще е съществена точка, която ще разискваме. „ Безпрецедентната рецесия с един от най-важните електронни регистри в страната не може да остане просто по този начин. Щетите за компаниите и неправителствените организации - тези, които са директно наранени от срутва на базите данни, занапред ще се обяснява. Последиците за бизнеса, за доверието в институциите, способността на българската страна да построи дейно електронно ръководство, са ясни.Те са трагични. Затова би трябвало да се носи отговорност “, безапелационен бе Зарков. По думите му директната отговорност е на шефа на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, която е позволила това да се случи, а политическата отговорност е на министър Цецка Цачева, тъй като тя е била осведомена с неадекватността на ръководството в организацията и не е взела никакви ограничения.

Зарков разгласи, че Българска социалистическа партия разполага с отчет, адресиран до Цецка Цачева, който е формиран от Инспектората към отрасловото ѝ министерство. „ Докладът е постъпил при нея при започване на тази година. Той е от осъществена инспекция в Агенцията по вписванията. В него се съдържат тежки констатации за метода на ръководство на госпожа Даскалова и доста ясна рекомендация към министъра - да се потърси дисциплинарна отговорност на Зорница Даскалова, изпълнителен шеф на Агенцията по вписванията, на съображение несъблюдение на трудови отговорности планувани в закона. „ Поне от февруари насам министър Цачева е знаела, че Зорница Даскалова не извършва трудовите си отговорности по закон и не е подхванала никакви дейности за това “, сподели още зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “. Зарков сподели още, че не е надалеч от мисълта, че първичното подстрекателство за хакерска офанзива е имало за цел да прикрие небрежността и некомпетентността при този сензитивен указател. „ Съмненията не могат да бъдат разсеяни от Министерство на правораздаването и от шефа на Агенцията по вписванията, не и освен това ръководство”, безапелационен бе Крум Зарков.

„ Кризата с Търговския указател и реакцията на виновните институции може да бъде избрана единствено като непросветеност. Вместо бързи реакции от страна на Агенцията по вписванията и Министерство на правораздаването, получихме единствено мълчание”. Това сподели от своя страна заместник-председателят на Българска социалистическа партия Деница Златева.

Тя добави, че левицата е изчакала да тръгне най-малко отчасти Търговският указател и да се види кой ще понесе отговорност за тази невиждана рецесия, израз на неприятно ръководство на Агенцията по вписвания и Министерство на правораздаването. „ Днес излиза наяве, че четири диска от Агенцията по вписванията са изгорели и се поставят старания за възобновяване на информацията. Другата вест от съвещанието на Министерски съвет е, че ще се прави мегахранилище за архиви на електронните данни след срутва на Търговския указател “, сподели Златева. Тя попита, правилно ли е, че за интервала август 2017 – юни 2018 година Агенцията по вписванията е оставена без обслужване на сървърите, дисковите устройства и устройствата за архивиране и е правено единствено спешно такова? „ Вярно ли е, че заради закъснение от съвсем три седмици на вписванията на заявки в Търговския указател при регламентиран три дневен период е закъсняла поръчката за надграждане на потенциала на сървърите и архивиращите устройства”, попита още тя.

Деница Златева попита институциите, има ли написана политика за ръководство и сигурност на информацията, съблюдава ли се тя, по кое време последно е била одитирана и от кого, и какви са предписанията на одитиращата институция, има ли списък на Агенцията и къде се съхранява той? „ От днешното съвещание на Министерски съвет стана ясно, че Държавна организация електронно ръководство стартира да прави одит на всички осведомителни системи, по тази причина резонният въпрос е, какво са правили до момента”, съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия.

Тя добави, че се е срещнала с два европейски плана на Агенцията по вписванията – за надграждане на Търговския и имотния указател. „ Няма по какъв начин да си обясня активност на козметичен салон в план за надграждане на двата регистъра на стойност над 3,5 млн. лева.”, посочи тя. Златева сподели още, че не е учудена от това, тъй като щом е допустимо софтуерна компания да доставя ваксини по социална поръчка, очевидно и козметичен салон може да надгражда системата на Агенцията по вписванията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР