Министър Стойчо Кацаров носи отговорност за двуседмичното забавяне на връщането

...
Министър Стойчо Кацаров носи отговорност за двуседмичното забавяне на връщането
Коментари Харесай

Бившият зам.-министър на здравеопазването: Д-р Кацаров е вин...

Министър Стойчо Кацаров носи отговорност за двуседмичното закъснение на връщането на огромните възпитаници в клас.Това сподели в ефира на „ Денят на живо” някогашният зам.-министър на опазването на здравето доктор Димитър Петров.

„ Не съм се занимавал с поръчването на тестванията, това не е моят сектор. Поставих въпросът за какво са толкоз скъпи тестванията, това беше и капакът за моето уволняване. Аз не се занимавам с тези проби, само че не го вършат и хората, които са виновни за това през съответните дирекции и зам.-министър Златанов, който беше изолиран от процеса.

С тестванията се занимава министърът персонално и неговия началник-кабинет Лидия Чорбанова. В нейния кабинет се викаше комисията, диктуваше се какво да се написа, след това се изготвяха ранглисти. Попитайте нея за какво са толкоз скъпи. Те носят отговорност, че най-малко две седмици се забави връщането на учениците от горните класове, заради липса на проби и нескопосано направени процедури.

Скандални разкрития и за шефката на кабинета на здравния министър доктор Лидия Стойкова-Чорбанова

Както и заради това, че се прекратяваха контракти с едни компании с смяна в изискванията. Беше поставена наказателна клауза от 0,5% дневно за забавяне в документите, по-късно фирите получиха контракти с 10% наказателна клауза и се отхвърлиха. Болно ми е. Поехме ангажимент да затворим учебните заведения за най-кратко време”, изясни той.

Д-р Петров разяснява и проблема със сливането на болница „ Лозенец” с педиатрията. По думите му никой няма срещу построяването на нова детска болница, само че не по този метод. Според него сливането на трите сдружения, каквито са желанията на управляващите, крие редица опасности.

„ Намеренията се обличат в хубави изречения, само че звучат популистки. Сливането ще докара до това капиталът на новото сдружение да не се даде целево за градеж, а ще влезе разполагаем в съвета на шефовете. Има съмнения, че това е обвързвано и с назначението на съответни лица.

Спряга се името на Благомир Здравков, който е непосредствен до началника на кабинета на министъра. Новата болница може да е в имот на „ Лозенец” или на друго място, има свободни парцели. Добре е да е някъде към „ Александровска” болница, защото там са съсредоточени други лечебни заведения, с които ще се взаимодейства. Не виждам за какво би трябвало да се сливат дружества”, изясни той.

Д-р Димитър Петров добави още, че е допустимо да има ползи, които да работят против държавните лечебни заведения. „ Законово по този начин е организиран въпросът, че разширението на легловата база в някои лечебни заведения, води до закриването на такива в други”, добави доктор Петров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР