Министър-председателят по никакъв начин не може да диктува на президента

...
Министър-председателят по никакъв начин не може да диктува на президента
Коментари Харесай

Плевнелиев: Петков прави огромна политическа грешка

Министър-председателят по никакъв метод не може да диктува на президента по кое време и по какъв начин да привиква КСНС .

Считам този зов на премиера Петков към Радев за много спорен и е политическа неточност. Този зов оставя у българския народ усещане, че министър-председателя нещо крие, нещо не доизказва, и трансферира отговорността върху КСНС.

Това сподели в изявление за БГНЕС Росен Плевнелиев, президент на Република България в интервала 2012 – 2017 година във връзка настояването на премиера Кирил Петков президентът Радев да свика КСНС по македонския въпрос .

За мен е необичайно – напълно неотдавна имаше КСНС точно по тази тематика, и в случай че има някаква смяна в събитията, то е най-добре министър председателят да обясни пред обществото - единствено преди два дни той имаше послание към нацията – какво тъкмо се е трансформирало.

Ако министър председателят е водил договаряния , поемал е задължения, решил е че е добре за България, може умерено в Народното събрание, където е и мястото, в Комисията по външна политика на Народното събрание, да обясни своите причини в границите на своите съдружни сътрудници, и да вземе каквото и да е решение. Защото КСНС е консултативен орган – той по никакъв метод не може да диктува, той може да поучава.

Считам, че това, което Петков прави, е голяма политическа неточност. Но също по този начин смятам, че в този момент е належащо България и Република Северна Македония дружно да изковат решение на казуса – колкото повече се бавим, толкоз повече е зле и за тях, и за нас. И още нещо: задачата на българският народ и на народа на РСМ като два приятелски народа би следвало да е да се откри решение, тъй като затъваме в опълчване, ненавист и популизъм, и всичко това, което се случва, никога не е в полза на българския народ.

Какво би могло да бъде решението съгласно мен: разумно, транспарантно и ясно - по този начин, както го направиха нашите гръцки съседи, нищо по-различно от това.

На въпрос от кое място идва „ външният напън, на който България няма да се поддаде “, както заяви преди дни министър председателят Петков, Плевнелиев разяснява, че е ясно от кое място е този напън , макар че Петков не го споделя съответно: „ Министър-председателя може просто да уточни от кое място идва този напън: както от държавното управление на Съединени американски щати, по този начин и от Европейски Съюз, и от Европейска комисия, и всички страни в Европейски Съюз, като почнете от Германия и Франция, и стигнете до най-малките “.

Проблемът е, че България, до момента в който е сама, РСМ е решила, че няма да извърши нужните промени и решения за добросъседство , и това основава сериозен проблем на българската дипломация, защото всички са на страната на РСМ и против нас.

Затова моят зов – и към държавното управление в РСМ е , че без промени с съответни резултати в добросъседството като унищожаване на езика на омразата и спазването на правата на жителите, нищо няма да стане. И това че те към този момент трета година отсрочват тези промени и решения, не оказва помощ по никакъв метод.

Какво е решението съгласно мен: решението е това, което направиха нашите гръцки сътрудници и съседи: съумяха да си решат казуса по един резистентен метод. Няма друго решение към този момент за България, и действително то може да се направи в идващите две седмици: да се реализира правно обвързващо съглашение, годно и наложително и за двете страни, в което да се фиксират техните задължения – както го направиха гърците. И да се вдигне тази обсада. Колкото по-дълго продължава тя, толкоз по-зле за България – толкоз повече популизъм в България, толкоз повече погрешно свестен шовинизъм в България, толкоз повече изолираност, а оттова – и беднотия, добави Плевнелиев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР