Министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю

...
Министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю
Коментари Харесай

Зоран Заев заяви, че е възможно споразумение с България до юни

Министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев съобщи в изявление за локална телевизия, че е допустимо да бъде реализирано съглашение с България до юни. Пред Канал 5, той сподели, че сходно решение ще спомогне за провеждането на междуправителствена конференция, която да отвори вратата за договарянията за участие на страната в Европейския съюз още в границите на тази година.

" Македонският език и македонската еднаквост не могат да се слагат на масата, тъй като за това не се договаря на никое място по света. Историята не може и не трябва да бъде спънка, а това, което има значение, е историята, която ние пишем за бъдещите генерации ", съобщи Заев.

По думите му несъгласието сред София и Скопие може да бъде решено като се каже, че за избран интервал двете страни са имали обща история.

Междувременно, с 95 гласа " за " и 12 " срещу " Народното събрание на Република Северна Македония отсрочи преброяването на популацията за септември, а локалните избори за втората половина на октомври. Преброяването трябваше да стартира на 1 април, само че поради пандемията ще се организира от 5 до 30 септември, а до тогава ще продължи процесът на самопреброяване на живеещите в чужбина жители на страната.

А локалните избори, които трябваше да се състоят при започване на октомври, са отсрочени за втората половина на същия месец и евентуално ще се състоят на 24 или 31 октомври.

Парламентът одобри също да се гласоподава с пръстов отпечатък.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР