Министър-председателят на Норвегия Ерна Солберг направи официално правителствено изявление, в

...
Министър-председателят на Норвегия Ерна Солберг направи официално правителствено изявление, в
Коментари Харесай

Норвегия се извини на жените, преследвани заради връзки с нацистки войници

Министър-председателят на Норвегия Ерна Солберг направи публично държавно изказване, в което сe извини на всички дами, които са ставали обект на репресии и гонене от норвежките управляващи поради връзките си с немски бойци по времето на Втората международна война.

Норвегия, неутрална страна, беше нападната от нацистите през месец април 1940 година.

Смята се, че към 50 000 норвежки дами са имали интимни връзки с немските бойци.

Ръководителят на тайната полиция на Третия райх Гестапо Хайнрих Химлер в това време насърчавал бойците да вършат допустимо най-вече деца с норвежките. Той облагодетелствал норвежките дами, тъй като се надявал, че те биха могли да оказват помощ за популяризирането на нацистката идея за арийската раса.

Предполага се, че за интервала н орвежките са родили сред 10 и 12 хиляди деца от немски бойци.

Жените, които имали връзки с нацистките бойци, ставали известни като " немските девойки ". След края на войната те са били репресирани от управляващите, упреквани са в изменничество и са били преследвани.

Норвегия лишавала дамите от цивилен права и ги експулсирала в Германия дружно с децата им.

" Младите норвежки девойки и дами, които са имали връзки с немски бойци или са били обвинени в това, са били жертви на недобросъвестно отношение ", сподели Солберг през вчерашния ден, по време на събитие по случай навършването на 70 години от Всеобщата декларация на Организация на обединените нации за правата на индивида.

" Нашето умозаключение е, че норвежките управляващи са нарушили фундаменталния принцип, че нито един жител не може да бъде осъден без правосъден развой или наказан без закон ", уточни министър председателят на страната.

По думите ѝ за множеството момичето това е било просто една тийнейджърска обич или почтен флирт , който оставил белег до края на живота им.

" Днес, в името на държавното управление, аз ви сервирам опрощение ", добави Солберг.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР