Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо, който бе преизбран начело на

...
Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо, който бе преизбран начело на
Коментари Харесай

Джъстин Трюдо представи новото правителство на Канада

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо, който бе избран отново отпред на държавно управление на малцинството след изборите на 21 октомври, показа през вчерашния ден новия си кабинет, заяви Франс прес.

Най-голямата смяна е новата роля на досегашната министърка на външните работи Кристия Фрийланд, която предоговори сполучливо съглашението за свободна търговия със Съединени американски щати и Мексико. Тя ще бъде вицепремиер и министър по междуправителствените въпроси.

Петдесет и една годишната Фрийланд заема този основен пост в миг, когато държавното управление на Трюдо е изправено пред протест против налога върху въглеродните излъчвания в две западни провинции, ръководени от консерватори, а борещата се за самостоятелност на Квебек групировка Квебекски блок се завърна в Народното събрание.

На мястото на Фрийланд отпред на канадската дипломация ще застане Франсоа-Филип Шампан. Това е покачване за квебекския политик, чиито предходни постове бяха министър на инфраструктурата и министър на външната търговия.

Друга значима смяна в кабинета е, че министърката на околната среда и климатичните промени Катрин Маккена е сменена от Джонатан Уилкинсън. Той отговаряше до момента за рибното стопанство, океаните и защитата на канадското крайбрежие.

В новото държавно управление има 36 министри, с двама повече от предходното. Мъжете и дамите са еднакъв брой.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР