Министър-председателят на Франция Елизабет Борн изключи възможността да се оттегли

...
Министър-председателят на Франция Елизабет Борн изключи възможността да се оттегли
Коментари Харесай

Елизабет Борн: Повишаването на пенсионната възраст във Франция не подлежи на преговори

Министър-председателят на Франция Елизабет Борн изключи опцията да се отдръпна от проекта за повишение на пенсионната възраст, съобщи Агенция Франс Прес. Профсъюзите пък се приготвят за следващ ден на всеобщи митинги и стачки против оспорваната промяна.

Увеличаването на минималната възраст за пенсиониране на 64 години от сегашните 62 години е част от водещия пакет от промени, за който упорства президентът Еманюел Макрон. Той има за цел да обезпечи бъдещото финансиране на френската пенсионна система.

След като на 19 януари синдикалните митинги против смяната изкараха над един милион души по улиците на цяла Франция, държавното управление даде знак, че има опция за съмнение във връзка с някои ограничения.

Те включваха специфични оферти за хората, които са почнали работа доста млади, както и разпореждания за майките, които са прекъснали кариерата си, с цел да се грижат за децата си.

Но главната възрастова граница от 64 години не предстои на разискване, съобщи министър-председателят Елизабет Борн.

" Това към този момент не предстои на разискване ", съобщи тя пред телевизия „ FranceInfo “.

Макар че профсъюзите приветстваха готовността на държавното управление за договаряния по някои елементи на проекта, те настояват, че препоръчаната 64-годишна възраст би трябвало да отпадне.

Осемте най-големи профсъюза във Франция обявиха, че се надяват във вторник - идващия им плануван ден за митинг - да се активизират " още по-масово ", в сравнение с митингите на 19 януари.

По този мотив държавното управление дефинира броя на участниците на 1,1 милиона души, а профсъюзите - на повече от два милиона. /БГНЕС

Париж / Франция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР