Министър-председателят Кирил Петков свиква Съвета по сигурността. Заседанието е насрочено

...
Министър-председателят Кирил Петков свиква Съвета по сигурността. Заседанието е насрочено
Коментари Харесай

Премиерът Кирил Петков свиква Съвета по сигурността

Министър-председателят Кирил Петков привиква Съвета по сигурността. Заседанието е планувано за 25.01.2022 г от 16:30 ч.

Участниците ще обсъдят напрежението към Украйна и проектите на съдружниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

Съветът по сигурността е на директно послушание на министър-председателя. Неговата съществена задача е да проучва положението на системата за отбрана на националната сигурност.

По-рано ГЕРБ изиска изключително съвещание на Народното събрание за натегнатата конюнктура в Украйна и разполагането на военни сили на НАТО в Източна Европа против опасността от инвазия на Русия. За задачата под настояването са събрани 59 депутатски подписа, с цел да бъдат изслушани министър председателят, външният и министърът на защитата.

Отново през днешния ден стана ясно, че американският президент Джо Байдън обмисля разполагането на хиляди бойци в Източна Европа и Балтийския район, написа в. " Ню Йорк таймс ", като се базира на източници от американското държавно управление, поискали да останат анонимни.

Байдън обмисля също по този начин разполагането на бойни кораби и военни летателни апарати в страни от НАТО, което би означавало преосмисляне на сдържаната до момента позиция на американския водач по отношение на украинския въпрос.

Идеята за усилване на американското военно наличие в района е подбудена от все по-сериозните опасения, че Русия може да предприеме инвазия на Украйна.

Обединеното кралство стартира да изтегля личен състав от английското посолство в Украйна на фона на предизвестия за съветска инвазия. Така Лондон последва Вашингтон, който по-рано подреди на фамилиите на всички чиновници на американското посолство в Киев да изоставен Украйна с претекста, че съветска инвазия е допустима " когато и да е ".

Европейският съюз обаче към този момент се въздържа от сходна стъпка.

Русия отхвърля да има проекти за военни дейности в Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР