Министър-председателят Кирил Петков председателства първото за 2022 година заседание на

...
Министър-председателят Кирил Петков председателства първото за 2022 година заседание на
Коментари Харесай

След Съвета по сигурността: Подготвят план за действие при различни сценарии за ситуацията с Украйна

Министър-председателят Кирил Петков ръководи първото за 2022 година съвещание на Съвета по сигурността към Министерски съвет, който разиска рисковете и провокациите в подтекста на усложнената среда за сигурност вследствие на напрежението към границата на Украйна.

Участниците в съвещанието показаха на премиера разбор на геополитическата обстановка, както и възможните ограничения, обсъждани в границите на НАТО за демонстриране на солидарността на югоизточния му фланг.



Министър-председателят беше безапелационен, че всички решения, които държавното управление ще вземе, ще са съобразени с развиването на обстановката и възможното ескалиране на спора, в това число ограничения за отбягване на отрицателни стопански резултати . Той акцентира, че България е предан съдружник в Алианса и единството е най-силният отговор.

Съветът по сигурността към Министерски съвет ще продължи да следи развиването на обстановката и ще приготви проект за деяние при разнообразни сюжети.

Министър-председателят разпореди на министъра на защитата да внесе за утрешното съвещание на кабинета план за утвърждение на национална позиция и ограничения за подсилване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската войска и техническото ѝ застраховане.

Министерският съвет ще вземе решение за съответни ограничения, за които министър-председателят ще осведоми народните представители след края на съвещанието на Министерски съвет.

На съвещанието на Съвета по сигурността участваха също и министърът на защитата Стефан Янев , министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на службите за сигурност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР