Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи

...
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи
Коментари Харесай

Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Йордания

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Йордания Айман ас Сафади , заяви пресслужбата на кабинета.

В рамките на диалога им министър председателят Борисов е отбелязал, че Йордания е значим сътрудник за България в района на Близкия Изток и Северна Африка.

Министър-председателят е подчертал другарските връзки сред двете страни, както и доста положителната степен на взаимоотношение и подобие в политическите позиции по съществени районни и интернационалните въпроси, споделяни от България и Йордания през последните години. Това е сближаващ фактор за поддържането на положителен политически разговор сред двете страни.

" Убеден съм, че актуалното посещаване ще даде нов подтик в нашите двустранни връзки и ще способства значително за по-динамично съдействие на всички равнища ", е декларирал министър-председателят Бойко Борисов пред външния министър на Йордания.

Във фокуса на диалога им е била тематиката за Процеса " Акаба ", иницииран от краля на Йордания Абдула II през 2015 година за подсилване на интернационалното и районното съдействие против заплахите от тероризъм, радикализация и принудителен екстремизъм.-->

Премиерът Борисов е подчертал, че България високо прави оценка самодейностите на краля на Йордания за битка с тероризма като най-важната част от тях са срещите от процеса " Акаба ".

Българският министър-председател е добавил, че сме подготвени да разгледаме вероятните форми на съдействие с процеса " Акаба " в границите на други формати като Процеса на съдействие в Югоизточна Европа или Берлинския развой. Подчертана е била още ролята на Съюза за Средиземноморието, утвърдил се като скъп конгрес за политически и стопански спор по отношение на районното партньорство и интеграцията. Съпредседател на Съюза е Айман ас Сафади.

Министър-председателят Бойко Борисов е показал пред външния министър на Йордания, че през предходната година е била маркирана 50-годишнина от установяването на дипломатически връзки сред двете страни . Застъпено е било мнението, че съдействието в сферите от общ интерес следва да се уголемява.

Борисов и Айман ас Сафади са разискали стимулиране на развиването на търговско-икономическите и капиталовите връзки, както и установяването на по-близки контакти сред бизнес общностите на двете страни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР