Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи ...

България и Япония развиват икономическо сътрудничество....Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Япония Таро Коно. В рамките на разговора им в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов отбеляза, че Япония е приоритетен партньор и традиционен приятел на нашата страна. Българският министър-председател определи като положително активизирането на двустранния политически диалог на високо равнище и предаде своите искрени поздрави на премиера Шиндзо Абе, който през януари 2018 г. осъществи първата визита на японски министър-председател в България.

Премиерът Борисов изрази увереност, че срещите на високо ниво ще дадат допълнителен импулс на икономическите връзки, което от своя страна е предпоставка за увеличаването на обема и обхвата на японските инвестиции, както и на броя на японските туристи в България. Борисов подчерта, че страната ни се е доказала като стабилен и предсказуем партньор с голям потенциал за сътрудничество.

След срещата с премиера Борисов, министърът на външните работи на Япония се срещна и с външния министър Екатерина Захариева. По време на срещата между двамата са обсъдени японските инвестиции в България, както и подкрепата, която Япония e предоставила на България в годините на преход.

Българският външен министър Екатерина Захариева благодари на японския си колега за спазеното обещание да посети страната ни и акцентира върху приятелската и топла връзка между двата народа. Тя изрази надеждата в бъдеще японските инвестиции в страната ни да са все повече, като посочи че българският бизнес климат е добър за целта. От думите на Захариева стана ясно, че страната ни разчита и на увеличаване на броя на японските туристи, а също и на навлизането на японски фирми, които не само произвеждат части за коли, ами са и производители на автомобили.

Българският външен министър наблегна на това, че държавата ни оценява подкрепата на японската страна през годините на преход и че сумата, която Япония е отделила като помощ за България е в размер на 1,4 млрд. лв. Тя изказа благодарност към японските специалисти, които са помагали за създаването на демократичните институции в България и са спомогнали за изграждането на инфраструктурните проекти.

Сред другите акценти, които вицепремиерът постави, беше съвместното сътрудничество между България и Япония по проекти, с които се подпомагат страни от Западните Балкани. Захариева уточни, че съвместните проекти в момента са два, като единият е вече работещ и е свързан с управлението на риска при бедствия, особено при наводнения за страните от Западните Балкани, а другият все още в процес на развитие, като неговата цел е подпомагане на малките и средни предприятия в региона. От изявлението стана ясно, че Екатерина Захариева и министър Таро Коно са се разбрали в най-скоро време да бъде осъществено посещение на български екип в Японското външно министерство и че от негова страна е дошла и покана за посещение на българския министър-председател в Япония. Вицепремиерът уточни, че посещението на екип от Българското външно министерство в Япония би било във връзка с развиване на нови проекти, чрез които да се работи в посока на подкрепа на европейската интеграция на страните от Западните Балкани. От своя страна японският външен министър Таро Коно изрази голямото си удоволствие от първото си посещение в България, като подчерта, че това е първото такова на японски външен министър от 12 години насам.

Той акцентира на това, че след посещението на японския премиер Шиндзо Абе в България отношенията между двете страни се развиват в добра посока и България е важен партньор за Япония, който успява да поддържа стабилността в Балканския регион. Коно беше категоричен, че Япония и България имат огромен потенциал за развитие в сферата на икономическото сътрудничество. Той отбеляза, че на провелата се среща е било потвърдено партньорството между двете страни и е било обсъдено как двустранното сътрудничество в различни сфери може да бъде засилено. Японският външен министър отдаде основно значение на създаването на благоприятен инвестиционен климат и обмена на информация като предпоставки за привличане на повече инвестиции и развитие на търговията, като посочи, че в тази насока ще бъде използван максимално Японският бизнес форум.

Таро Коно насочи вниманието си и към българския IT сектор, който определи като силен и коментира, че би искал потенциалните японски инвеститори да му обръщат повече внимание. Японският външен министър обясни и, че за страната му е важно България да постигне стабилност и развитие като част от Европа. Той потвърди думите на вицепремиера Захариева, като изтъкна, че са потвърдени конкретните резултати в рамките на инициативата за сътрудничество за Западните Балкани.

Таро Коно изрази убеденост, че Япония и България ще продължат да насърчават проекти в рамките на тази инициатива. Той обясни, че на състоялата се среща той и министър Екатерина Захариева са се споразумели и за тясно сътрудничество за пълна забрана на ядреното оръжие в Северна Корея, а също така обърна внимание и на зачестилите проблеми в морското дело, за които изрази мнение, че трябва да бъде надигнат глас и съвместно двете ни страни да се изправят пред предизвикателствата, които застрашават свободата на плаването. От изявлението на двамата министри стана ясно още, че Торо Коно е помолил България за сътрудничество за по-бърза резолюция по въпросите на отвличанията.

Източник: Фокус

Източник: marica.bg