Министър-председателят Бойко Борисов разговаря по телефона с президента на Турция

...
Министър-председателят Бойко Борисов разговаря по телефона с президента на Турция
Коментари Харесай

Борисов и Ердоган ще се срещнат в понеделник

Министър-председателят Бойко Борисов беседва по телефона с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за ситуацията в Сирия и обстановката с мигрантите, заяви държавната пресслужба. Двамата са се разбрали да се срещнат в понеделник като споделят мнението, че директна опасност за България няма.

Разговорът е разследване от решението на Турция да не пречи повече на сирийските бежанци в опитите им да доближат Европа по суша и море и последвалите ограничения на българското държавно управление за укрепване на защитата на границата с присъединяване на армията.

В диалога си с турския президент Борисов е отбелязал приноса на Турция по въпросите с миграцията и е уверил, че България демонстрира схващане към големите компликации, които нейната съседка изпитва от години. Премиерът
е изразил мнение, че в тази обстановка нито Турция, нито която и друга страна не би следвало да бъде оставена да се оправя независимо и би трябвало да се окаже поддръжка.

Българският министър-председател е изразил убеденост, че България и Турция ще продължат и отсега нататък да работят дружно в полза на оправянето с рецесията в Сирия и на прекъсването на мигрантския поток и натиска.

Българският министър председател е изказал съболезнования за починалите турски бойци в сирийската провинция Идлиб и е подчертал, че рецесията в Сирия има единствено спокойно политическо решение.

Борисов е определил като основно използването на съглашението Европейски Съюз - Турция. Според българския министър-председател е от извънредно значение Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос, се споделя в известието на пресслужбата.

Премиерът има намерение да осведоми ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и водачите от Европейски Съюз за диалога с президента Ердоган и ще моли Европейски Съюз още по-сериозно да се заеме с решаването на рецесията по дипломатически път.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР